Nõmme konkursi võitja – kas järgmine Jamie Cullum?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rokas Kucinskas
Rokas Kucinskas Foto: Nõmme Jazz

Tänavuse Nõmme Jazzi noorte artistide konkursi võitis kitarristide kategoo­rias Kim Johannesen Norrast ning lauljatest Rokas Kucinskas, Leedu vokalist, kes lõpetab sel aastal gümnaasiumi, kuid on jõudnud juba pälvida tähelepanu Klaipeda konkursil Jazz Voi­ces ning mängida mitmetes džässikoosseisudes. Poleks ime, kui teda varsti hakataks nimetama Baltikumi Jamie Cullumiks – nii välimus kui ka hääl annavad selleks küllaga põhjust.

Eestlastest olid sel aastal võistlustules lauljad Kaisa Jõhvik ning Viktoria Vasjura ja kitarristid Virgo Sillamaa ning Merje Kägu. Tugevas konkurentsis pääses küll vaid Vasjura lõppvooru nelja parema hulka ning eristus seal oma madala tämbri poolest selgelt teistest osavõtjatest, kuigi esikolmikusse ei mahtunud.



Nõmme konkurss on iga aastaga muutunud aina rahvusvahelisemaks, sel korral oli žüriis ja võistlejate seas esindajaid Põhjamaade, Balti riikide ja Türgi kõrval ka Venemaalt ning Rumeeniast. Rumeenia džässikriitik ja Garana džässifestivali esindaja Alexandru Sipa ei olnud kiidusõnadega kitsi, kurtis vaid, et kuna esinejad olid tänavu kõik väga erinevad ning igaüks milleski hea, kujunes žüriil otsuse langetamine väga raskeks.



Ka Eestis elav Jaapani kitarrilegend Ryo Kawasaki möönis, et tase võis seekord olla kõigi aegade parim. «Kõik siin võistelnud on kahtlemata head kitarristid, aga mitte kõik ei ole džässkitarristid,» kommenteeris Kawasaki konkursi lõppedes. «Nõmme konkurss on eelkõige džässikonkurss. Jeff Beck või Paco de Lucia seda võistlust ei võidaks.»



Lauljate konkursi võitja Rokas Kucinskas võlus kuulajaid oma lõbusa ning avatud olemisega ning küllap ka suurepärase a cappella palaga, milles ta sai mängeldes hakkama nii bassi kui ka trummide imiteerimisega. Nagu Leedu noormees hiljem tunnistas, tuli talle esikoht nagu välk selgest taevast.



Kucinskas liikus erinevalt lõviosast kolleegidest pigem soul’i ja r’n’b radadel ning tema enda sõnul standardite laulmine talle erilist pinget ei paku. «Samas, r’n’b-st võib tüdineda, aga džässist ei tüdine ma vist kunagi,» rääkis Kucinskas.



Rokas on veendunud, et Euroopas sünnib džässvokaali osas praegu palju rohkem põnevat kui Ameerikas ning USAsse õppima minna ei kavatse. Sihikule on võetud hoopis Suurbritannia. Kucinskas on hakkamist täis ning kindlasti ootab teda nagu paljusid teisigi Nõmme konkursist osavõtnuid ees särav karjäär. Miks mitte sellega algust teha juba järgmisel aastal Jazzkaarel või Poris – mõlemal festivalil saab noort leedukat kuulda laulmas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles