Saar endale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Eero Barndõk

Arter otsis neljaliikmelisele perele üheks juulinädalaks merelähedast suvekodu ja peab nüüd otsustama, kas eelistada ratastel maja, Haapsalut, Käsmut, Pärnut, Saaremaad või 24 000 krooni maksvat saart.

Kuna guugeldades on võimalik leida peaaegu kõike eluks tarvilikku, algavad suvekodu otsingud arvutisse toksitud märksõnast «suvekodu». Paljulubav näib viies vaste – iseliikuv suvekodu, autosuvila rent Saaremaal. «Söita saab üle kogu Saaremaa. Vöi siis välisriikidesse nagu, ütleme, Hiiumaa vöi mandri-Eesti vöi Hispaania,» teatab ASi Pikse Kaubandus koduleht.

Samas on kirjas neli põhjust, miks suvilaauto on parem kui lennuk: «Kui Valjala rahvatantsuansambel tahab Viru Särule söita, kobivad noorikud koduukse eest peale ja ühekorraga on olemas nii söiduvahend kui elu- ja magamistuba. Lennuki peale tuleks esmalt Roomassaarde minna, aga seal selguks, et lennumasin läheb hoopis Tallinna, mitte Virumaale.» Või siis: «Kui sa ise tahad Vahemere äärde suvitama söita, siis lööd iseliikuvale suvekodule hääled sisse ja muudkui söidad, omal tuju hea. Lennuki peale pääsemiseks tuleb enne poolalasti vötta, köik vedelikud kilekotti panna ja muid alandusi läbi elada.»

Autos Fiat Ducato Welcome 4 on kuus magamiskohta, tualettruum, dušinurk, külmkapp, gaasipliit, köögiriistad ja lauanõud ning tekid-padjad. Seitse päeva ratastel majas maksab
10 500 krooni. Antud numbril helistades selgub, et autosuvilat on võimalik rentida alates 7. juulist. Uskumatu edu juba esimesel katsel!

Silme ette tuleb Neljanda kanali pealt jooksev sari «Rännumehed», milles kolm Austraalia noormeest kondavad Vandamme-nimelise autokaravaniga mööda Euroopat ja teevad igasugu lollusi, näiteks püüavad Šotimaal hirmjärsust mäest alla tormates juustukera.

Otsingufraasid «kodu suveks» ja «annan üürile maja suveks» toovad kaks asjalikku vastust. Esiteks 22. märtsil Virumaa Teatajas ilmunud kuulutus, milles antakse korralikule eesti perele terveks suveks üürile suvila Võsul. Õnnetuseks ilmneb, et maja on juba hõivatud.

Tuulikuga talu

Teine otsinguvaste viib mullukevadisele Postimehe artiklile, mis räägib Rootsi suvilavahetusfirmast Baltcott, mis pakub eestlastele võimalust panna oma maja, suvila või korter suvepuhkuste perioodiks raha teenima. Firma kodulehel ripub terve hunnik Saaremaal, Pärnumaal, Harjumaal, Raplamaal, Põlvamaal, Hiiumaal ja Läänemaal paiknevaid suvilaid.

Näiteks on juuli teisel nädalal võimalik puhata 8995 krooni eest Saaremaa lõunarannikul Rannakülas. Tuuliku, järve, sauna, paadi ja muuseumiga talus on ruumi viiele inimesele ning meri on vaid jalutustee kaugusel. «On võimalus ka proovida magada õlgmadratsil, nii nagu seda tehti vanasti.» Kasinate nõudmistega suvitaja võib aga saada naabrusesse kütteta ja elektrita suvila kõigest 3550 krooni eest.

Üksindust ihalevatele Robinsonidele on firma veebilehel eriti ahvatlev pakkumine. Kuulutus «Praktiliselt terve saar endale!» annab teada, et juunist oktoobrini on avatud Abruka saare läänepoolse külje all asuv väike Vahase saar.

Ööpäev ühele inimesele maakonna suurimate kividega saarel maksab 1000 krooni, seega nädal neljale 24 000 krooni.

Basseiniga villa

Kinnisvarafirma Uus Maa lühikeseks suveperioodiks üürimaju ega -kortereid ei vahenda. Sekretär soovitab pöörduda kinnisvarafirma Red Group poole. Firma veebilehel on kirjas, et puhkusekortereid pakutakse nii Tallinnas, Pärnus, Riias kui ka Vilniuses. Soovitud ajavahemikul on vaba koguni kolm korterit. Odavaim, kahe magamistoaga «maitsekalt renoveeritud» korter Pärnu südalinnas maksab nädalaks 8220 krooni. Kalleim, rannast kümneminutilise jalutuskäigu kaugusele jääv kauni lilleaia ja soojustatud välibasseiniga villa teine korrus antakse külastaja kasutusse 21 600 krooni eest.

Tervelt kolm korda odavam on suvitada Põhja-Eestis. Kodumaad külastada soovitav veebileht www.visitestonia.com, mis koondab eri majutustüüpe, sealhulgas kodumajutust ja külaliskortereid, juhatab Käsmu Vahtra turismitallu. Juuli keskpaigas maksab nädalake nelja inimese puhkemajas 7200 krooni. Mereni 200 meetrit.

Haapsalu turismiinfokeskusest öeldakse, et neile infot suvistest majutuskohtadest ei tule. Küll aga soovitatakse pärida Baltcotist ja «Mesilase» kodumajutusest. Haapsalu linna kõige lühema tänava äärsest «Mesilasest» pakutakse välja maja teine korrus juuli esimeseks kuueks päevaks hinnaga 4000 krooni. Sõbralik perenaine selgitab, et maja ülemisel korrusel on täiesti omaette olemine koos kempsu, köögi, duširuumi ja televiisoriga. Lähima supelranna Vasikaholmini jääb 50 meetrit – ning teretulnud on ka lemmikloomad. Proua soovitab kindlasti mõtlemisaega võttes samal päeval tagasi helistada, sest toad lähevad kui soojad saiad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles