Röövitud meremehe naine palub oma mehe eest palvetada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Postimees.ee

Somaalia rannikul piraatide kätte langenud Saksa kaubalaeva eestlasest tüürimehe Ardo Kalle abikaasa Alla palub, et inimesed tema mehe õnneliku kojujõudmise eest palvetaks.

«Ardo on kõige parem inimene, ta on nii unikaalne mees, et temasarnaseid on maailmas ainult üks,» kirjeldas 48-aastase meremehe abikaasa Alla Kalle Postimehele.


«Usun ja loodan südamest, et ta tuleb peagi koju,» ütles naine.



Nädal tagasi kaaperdatud kaubalaeva Lehmann Timber ainsa eestlasest meeskonnaliikme kaasa jutt oli emotsionaalne ja nuuksetest katkendlik. Positiivsete uudiste ööpäevaringne ootamine on naist sedavõrd kurnanud, et Alla Kalle sõnul ei jätku tal jõudu praegu pikemat intervjuud anda.



«Kui Ardo tagasi tuleb, ja ta tuleb kindlasti, siis räägib ta teile kõigest ise. Ainus, mida teie ja lehelugejad praegu teha saate, on palvetada. Palvetage Ardo eest, et ta koju jõuaks,» lausus naine, lõpetades telefonikõne.



Välisminister Urmas Paet teatas eile kella seitsme paiku õhtul Postimehele, et laeva omanikult saadud värskeima info põhjal on piraatide kaaperdatud Lehmann Timberil olukord stabiilne ja kõikide meeskonnaliikmete tervislik seisund rahuldav.



«Meestega on praegu kõik korras. Vähemalt nii väitis reederfirma esindaja, kes oli ühenduses nii laeva meeskonna kui ka kaaperdajatega,» lisas Paet.



Ehkki Saksa ajaleht Die Welt kahtlustas eile, et piraadid võivad laeva omanikfirmalt Lehmann nõuda meeskonna vabastamise eest miljon dollarit, pole piraadid välisministri andmetel siiani reederile mingit nõuet esitanud. 



Eesti esindajatest hoiavad Somaalia rannikul toimuval ööpäev läbi kätt pulsil välisministeeriumi konsulaarosakond ning Eesti saatkonnad Berliinis ja Londonis, mille ametnikud suhtlevad pidevalt laeva omanikfirmaga.



«Kõnelused kaaperdajatega käivad ja loodame, et lähipäevil saavutatakse positiivne lahendus ning mehed vabastatakse,» ütles Paet.



Ardo Kallega 15 aastat tagasi Noorte Meremeeste Klubis koos töötanud kolleegid kirjeldavad teda kui rahulikku ja vaoshoitud, väga sõbralikku ja asjalikku meremeest, oma ala spetsialisti.



«Tal oli õppealajuhatajana lastega väga hea klapp, ta oskas nendega hästi läbi saada ja oli lugupeetud,» rääkis toonane klubi metoodik Katrin Mellis.



Klubi toonase juhi Tõnu Meltsase sõnul on paar-kolm aastat klubis lapsi kantseldanud Kalle väga ettevõtlik ja energiline mees ning rabeleb kindlasti praegusest olukorrast välja.



Nii nagu 1991. aastal, mil Rootsi laevamudelistid kutsusid Eesti Noorte Mereklubi võistkonna endale külla võistlustele, mille ajal oskas Kalle leida laevaperele magusa rahateenimisvõimaluse.



«Niikaua kuni meie võistlesime, organiseeris õppelaeva Juku tüürimehena töötanud Ardo vabavahi laevapere liikmetele tööotsa rootslaste maasikapõllul, kus ta ka ise aktiivselt kaasa lõi,» meenutas Meltsas.



«Eks sel ajal oli ju valuutaga raskusi. Igatahes maasikakisselli ja muidugi üleküpsenud maasikmarju said kõik laevapere liikmed nosida,» lisas Meltsas.



Õppelaeva Juku mehaanik Arvo Puusepp on Kallega koos teinud mitmeid reise ja peab teda väga heaks tüürimeheks. Kunagistele kolleegidele on Kallega juhtunu kõva ehmatus, kuid nad arvavad, et rahuliku ja tugeva närviga mehel õnnestub vangipõlv üle elada.



Saksa kaubalaeva Lehmann Timber kaaperdasid piraadid Somaalia ranniku lähistel Adeni lahes nädal tagasi. 120 meetri pikkuse kaubalaeva tee tõkestas kiirpaat, neli bandiiti tungisid laeva ning ähvardasid meeskonda. Lehmann Timberil õnnestus anda hädakutsung 50 kilomeetrit eemal olnud laevale.



Adeni laht on tuntud kui üks piraatide ohtlikumaid pesitsuspaiku. Maailma merendusbüroo andmeil ründasid piraadid 2007. aastal selles piirkonnas laevu rohkem kui 25 korral. Sel aastal on Somaalia vetes aset leidnud umbes 30 rünnakut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles