Jaanson: praegune Põhjamaade koostöö sujub niigi hästi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsipunane majake
Rootsipunane majake Foto: Scanpix Sweden

Rahvusvaheliste suhete eksperdi Kaido Jaansoni sõnul pole Rootsi ajaloolase välja käidud idee Põhjala ühisriigist midagi originaalset ega uut, kuid praegune riikidevaheline koostöö toimib liiga hästi, et seda muutma hakata.

«See on kena plaan ja oleks väga ilus, see ei ole midagi originaalset - ka eestlaste peades on see mõte liikunud. Aga praegu iseseisvalt eksisteerides ja kooskõlastades oma poliitikaid, mida nad väga palju teevad, töötab koostöö hästi. Kui hakataks vormiliselt midagi ühendama, hakkaks seal selline oma poole kiskumine pihta,» ennustas Jaanson.

Rootsi ajaloolane Gunnar Wetterberg tegi ettepaneku, et Põhjamaad ühineksid liitriigiks, millest tekiks ligikaudu 25 miljoni inimese moodustatav superjõud. Liitriigi ühiseks riigipeaks pakkus ta Taani kuningannat Margrethe II.

«Hakataks üksteist kahtlustama, tekiks tahtmine domineerida,» ennustas Jaanson uue liitriigi moodustamisel tekkivaid probleeme.

«Nad on väga mõistliku koostöö läbi 20. sajandi arendanud alates sellest hetkest, kui Norra Rootsist lahku lõi, ei midagi sõjalist, nad on üksteist abistanud... Ma ei oleks ju liitriigi vastu, aga arvan, et see ei annaks midagi juurde.»

Ka seadusandlust on Põhjamaad omavahel juba ammu ühtlustanud ja teevad seda pidevalt praegugi, seetõttu ei näinud Jaanson liitriigist rahvusvahelisel areenil saavutatavat kasu ega eesmärki.

«Ma arvan, et see autor lihtsalt tahtis tähelepanu,» resümeeris Jaanson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles