Metsades tehakse endiselt lõket

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laupäeva õhtul oli Tänavjärve-äärses puhkekohas, vaid mõne kilomeetri kaugusel eelmise suurpõlengu alast, hulk tuletegijaid. See seltskond sussitas grilli otse paksu männimetsa all.
Laupäeva õhtul oli Tänavjärve-äärses puhkekohas, vaid mõne kilomeetri kaugusel eelmise suurpõlengu alast, hulk tuletegijaid. See seltskond sussitas grilli otse paksu männimetsa all. Foto: Küllike Rooväli

Kuigi päästeamet manitseb ettevaatusele ja soovitab ilma otsese vajaduseta metsa üldse mitte minna, ei hooli suvitajad sellest isegi äsjapõlenud metsa naabruses.

Männimets on nagu püssirohukelder. Kõik mis jala alla jääb, krõbiseb ja ragiseb. Sammal on nii kuiv, et pudeneb jala all pulbriks. On aga ka neid, kes seda ei märka.



Kümme päeva pärast seda, kui päästeamet suutis lämmatada Nõva ja Vihterpalu vahel möllanud metsatulekahju, istuvad endise põlenguala naabruses Tänavjärve kaldal seltskonnad rahulikult lõkete ümber ja grillivad vorsti.



Suitsusabad keerlevad männilatvade poole ja keegi puhkajaist ei muretse, kas mõni säde koos suitsuga salakavalalt krõbekuiva samblasse ei eksi.



Vaid mõni kilomeeter eemal põlesid kaks nädalat tagasi tuhaks sajad hektarid metsa, aga metsa all jalutatakse siin laupäeva õhtul endiselt ringi, põlevad sigaretid käes. Tegu on Riigimetsa Majandamise Keskuse puhkekohaga, kus puhkajatel on igati seaduslik õigus viibida.



Kui Postimehe ajakirjanik helistas keskkonnainspektsiooni infotelefonil 1313, sai ta teada, et enne kui kohalik omavalitsus metsaminekut ära ei keela, pole ka millegi üle kurta, sest kõik on seaduslik.



«Igaüks teeb lõket omal vastutusel,» selgitas meeshääl infotelefonis. «Igaüks vaatab ise, kas on käepärast vesi, või liiv, millega lõkkease ära kustutada.»



Vaatamata sellele, et puhkajad on järve ääres seaduslikult, näib, et Postimehe kirjaga särgis kohale ilmunud pildistaja teeb neil olemise ebamugavaks.



Paar seltskonda pakivad oma asjad imekähku kokku, telgid topitakse autosse, lõkkele valatakse ämber vett ja autod kaovad rohelusse uppuvale metsateele. Mõnel seltskonnal on närvikava tugevam, makk üürgab edasi ja suitsusabagi ei katke.



Harju maavanema Värner Lootsmanni kinnitusel saatis ta möödunud reedel kohalikele omavalitsustele laiali soovituse kehtestada täielik metsamineku keeld. Seni pole aga ükski omavalitsus vastavalt reageerinud.



Lootsmanni sõnul ei võimalda seadus maavanemal üle kogu maakonna metsamineku keeldu kehtestada ja seda peab tegema iga omavalitsus eraldi.



Ka Põhja-Eesti päästekeskuse avaliku suhete büroo juhataja Peeter Randoja sõnul on metsad sedavõrd kuivad, et piisab vaid pisikesest sädemest, mis praeguse tuulega koostöös võib hävitada sadu hektareid metsa.



«Kõik meie ressursid on praegu koondatud Ida-Virumaale sealset põlengut kustutama. Kui nüüd midagi kusagil jälle sütib, tekib juba ressurssidega raskusi,» nentis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles