Tapmises süüdistatav peksis kohtus politseinikku relvaga näkku

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vahialuste vastuhakud konvoile pole varem ränki tagajärgi toonud.
Vahialuste vastuhakud konvoile pole varem ränki tagajärgi toonud. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Möödunud reedel õnnestus tapmises süüdistataval mehel haarata Harju maakohtus politseinikult relv ja peksta korravalvurit sellega näkku seni, kuni teised politseinikud appi jõudsid.

Väga kurvalt lõppeda võinud intsident juhtus reede päeval Harju maakohtu Tartu maan-tee kohtumajas, kui konvoi mitmes raskes kuriteos süüdistatavat Vladimir Ekimenkot kohtu keldrikorrusel asuvasse kambrisse istungit ootama viis.



Noor, kuid sellest hoolimata juba aukartustäratava süüdistuspagasiga 20-aastane Ekimenko pöördus kambrisse sisenemisel ootamatult ringi, haaras politseiniku vöölt teenistusrelva ja ründas sellega korravalvurit.



Käeraudades mees peksis relvapäraga politseinikku korduvalt näkku ja kutsus teist kambris olnud vahialust koos endaga «mentidele säru tegema». Ehmunud kambrikaaslane hüüdis aga hoopis appi teised politseinikud, kes pärast lühikest võitlust kurjategijast jagu said ja kolleegi päästsid.



Postimehe andmeil sai politseinik tõsiseid näohaavu, ka näoluude murru ja viidi kiirabiga haiglasse.



Analüüs ja järeldused



Põhja politseiprefektuuri pressiesindaja Taavi Kullerkupp nentis, et tegu oli kahetsusväärse ja ülimalt harva ette tuleva juhtumiga.



Ekimenko osas algatas Põhja ringkonnaprokuratuur kriminaalmenetluse, samuti asus politsei sisekontroll välja selgitama, kas korravalvurid ei rikkunud konvoeerimisel eeskirju ja kas ei olnud tegu hooletusega teenistusülesannete täitmisel. Halvimal juhul oleks lugu võinud lõppeda mitme inimese surmaga, kui kurjategija oleks jõudnud ka tulistama hakata.



«Kannatada saanud politseiametnik on praegu juba kodusel ravil,» kinnitas Kullerkupp. Ühtlasi peab distsiplinaarjuurdlus Kullerkupu sõnul välja selgitama, kas konvoeerimistaktikas ja -eeskirjades on vaja teha mingeid muutusi, et reedene juhtum enam kunagi ei korduks.



Varasem põgenemiskatse



Põhja ringkonnaprokuröri Leelet Kivioja sõnul algatati menetlus karistusseadustiku paragrahvi järgi, mis käsitleb vägivalda võimuesindaja suhtes. Uurimise käigus võib lisanduda ka süüdistus põgenemiskatses, kui tõendid näitavad, et Ekimenko kavatses kohtumajas vahi alt jooksu pista.


Politseiniku ründamise eest võib seaduse järgi määrata kuni viieaastase vabadusekaotuse.



Et Ekimenko puhul oleks vajalik olnud hoolikam valve ja tähelepanu, kuna sellise vangi konvoeerimine on keskmisest riskantsem, näitab see, et mees oli reedel kohtu all süüdistatuna nii tapmises, röövis, vargustes, võltsimises kui ka vanglast põgenemise katses.



Põhja ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja Maria-Elisa Rannajõe sõnul üritas Ekimenko eeluurimise ajal vahi alla võetuna mullu augustis Tallinna vanglast põgeneda, kuid ebaõnnestunult. Vahi all viibis mees aga talle süüks pandud jõhkra tapmise tõttu, mille ta pani väidetavalt toime napilt 18-aastasena eelmise aasta jaanuaris.



Küsimustele, kuidas Ekimenko täpselt Tallinna vanglast põgeneda üritas ja kas ta ka vanglas on püüdnud ametnikke rünnata, prokuratuur eile vastama ei nõustunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles