Eesti muusika püüab tähelepanu

Immo Mihkelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helilooja Tatjana Kozlova
Helilooja Tatjana Kozlova Foto: Internet

Viieteistkümnendat korda osalevad uued eesti heliteosed Rahvusvahelisel Heliloojate Rostrumil. Seda esinduslikku uuema helikunsti foorumit on Rahvusvahelise Muusikanõukogu toetusel korraldatud enam kui pool sajandit.

Eestit esindab tänavu Galina Grigorjeva ja Tatjana Kozlova muusika. Grigorjeva teos on vana vene laulustiili järgi «Kant» ja seda esitab Hortus Musicus. Kozlovalt on konkurentsis kammerteos «Circles», mida mängib Ansambel U.



Teoseid hindavad raadiote esindajad kogu maailmast. Silmapaistnud teo­sed kõlavad paljude riikide raadioeetris, mis muusika leviku ja tutvustamise seisukohalt on heliloojale tihti olulisem kui rahaline preemia. Neid rostrumil ei jagata.



Eesti on heliloojate rostrumil olnud edukas. Osalemise algaastatel märgiti ära Erkki-Sven Tüüri ja Lepo Sumera teoseid.



 Neli aastat tagasi pärjati Helena Tulve rostrumil kõigist paremaks. Noorte, alla kolmekümneaastaste heliloojate kategoorias on võitu saanud maitsta Mari Vihmand, Jüri Reinvere ja Ülo Krigul.



Nii Grigorjeva kui ka Kozlova muusika on varemgi rostrumil osalenud. Dublinis ürituse žürii töös osalev Klassikaraadio peatoimetaja Tiia Teder avaldab lootust, et sedapuhku saadab neid edu.


Rostrumi tulemused selguvad reede hilisõhtuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles