Turismiäris jäävad alanud hooajal ellu vaid tugevad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiiumaal asuva Puulaiu matkamaja tegevjuht Malle Ink kurtis, et kui varem sel ajal oli asutus suvepäevade pidajatele kogu aeg välja üüritud, siis tänavu jätavad firmad järjest suvepäevi ära.
Hiiumaal asuva Puulaiu matkamaja tegevjuht Malle Ink kurtis, et kui varem sel ajal oli asutus suvepäevade pidajatele kogu aeg välja üüritud, siis tänavu jätavad firmad järjest suvepäevi ära. Foto: Laura Otto

Hotellitubade arv on kasvanud kiiremini kui turistide arv, mistõttu sel suvel ei tohiks Eestis vähemalt suuremates linnades keegi ööbimiskohata jääda.

«Kas kaheks ööks, 26. ja 27. juuliks on võimalik kahele täiskasvanule ja kolmele lapsele teie hotellis kohta saada?»



«26.-27. juuli? Jah, on pakkuda korteri moodi peretuba, kus kahte tuba eraldab uks. 2200 krooni öö.»



Nii lihtne oligi eile hankida Tartus Draakoni hotelli tuba kogu perele. Kas selleks või järgmiseks nädalavahetuseks võis kohe saada toa kahele ka Pärnus Delfine hotellis, Ammende villas, Rannahotellis, samuti Kalvi mõisas ja Narva hotellis.



Niisugune olukord on tekkinud seetõttu, et viimastel aastatel on Eestis hoogsalt hotellikohti juurde rajatud, välismaalt Eestisse turismireisile tulijate arv pole aga kasvanud nii palju, kui loodeti. Siseturismi on hakanud aga piirama aeglustuv majandus. Tagajärjeks on majutusasutustele raske aeg.



Kaotajad ja võitjad



Hiiumaal asuva Puulaiu matkamaja tegevjuht Malle Ink lausus, et kui veel mõne aja eest oli neil asutus igaks nädalavahetuseks suvepäevade pidajatele välja üüritud, siis eilseks oli kolm firmat teatanud, et jätab suvepäevad ära.



Parimad ajad olid Puulaiu matkamajas seitsme-kaheksa aasta eest, meenutas Ink, sest siis liikus palju soomlasi. Paari aasta eest, pärast omanike vahetust hakati matkamajasse rohkem investeerima ja Ink lootis, et paremad tingimused toovad ka rohkem kliente.



Tallinnas Peterburi maanteel asuva Susi hotelli direktor Kaja Uppin ütles, et neil on esimese viie kuu külastajate hulk olnud natuke väiksem kui eelmisel aastal samal ajal.



«Kui saab ka kesklinnas toa, siis eelistab turist kesklinna,» lausus Uppin, kes ennustas oma hotellile keerulist suve.



Peale kaotajate on majutuse pakkujate seas aga ka võitjaid, need on peamiselt hea asukohaga hotellid. Tallinna südalinnas poole aasta eest avatud Nordic Hotel Forumi täitumus oli mais 61 protsenti, millega ei jääda hotelli juhataja Feliks Mäguse sõnul kuigi palju alla juba pikemat aega Tallinnas tegutsenud hotellidele.



Saaremaa Spa hotellide müügi- ja turundusosakonna juhataja Frey-Christian Ferneliuse sõnul on neil läinud päris hästi, sest kolme samale firmale kuuluva hotelli täitumus tõusis eelmise aasta sama ajaga võrreldes 20 protsenti.



Erinevusi on ka piirkonniti. Kui Pärnumaal on kohalikul turismiinfokeskusel juba praegu raskusi viiesele turistide seltskonnale öömaja leidmisega, siis Saaremaal on majutusasutustes veel kohti küll.



Kuressaare turismiinfokeskuse juhataja Karmen Paju sõnul on eestlaste huvi Saaremaa vastu väiksem kui mullu, välismaalaste jaoks on aga Saaremaa endiselt köitev.



Tallinki hotelle juhtiva Aivar Sõerdi sõnul on viimasel aja tendentsi teha puhkuseotsused viimasel hetkel. Suur osa tellimustest esitatakse kõigest kaks nädalat või isegi vähem enne reisi.



Turism Eestile oluline



Eestile on tähtsad ka ühepäevaturistid, kes saabuvad hommikul laevaga ja lähevad õhtul tagasi. Üleeile istusid Toompeal vaateplatvormil ja jõid siidrit värskelt täisealiseks saanud Humla Dahl ja Sandra Södergren, kes olid Stockholmist reisilaevaga Victoria just sellisele kruiisile tulnud.



 Samuti oli Victoriaga ühepäevasele kruiisile tulnud grupp Malaysia Airlinesi töötajaid. «Siin on väga kena. Väga erinev Malaisiast,» lausus 29-aastane stjuardess Izan Mohamed.



Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi majandusanalüüsi talituse eksperdi Mario Lambingi sõnul moodustab turism koos oma kaudsete mõjudega kaheksa protsenti SKTst.



Kommentaar



Raigo Triik


Go Hotel Shnelli juhataja



Meil on täituvus olnud tänavu eelmise aasta sama ajaga võrreldes natuke suurem, aga kuna konkurents on tihe, siis oleme hindu natuke alla lasknud. Väljaspool kõrghooaega oli meil võimalik tuba saada lausa 500 krooniga, aga kõrghooajal üritame toa eest päevas küsida ikka 1350 krooni.



Kui maja peaks pooltühjaks jääma, siis on võimalik tuba saada ka odavamalt – 800–900 krooni eest, sest tühi tuba läheb meile kõige kallimaks. Allahindluse andmine sõltub ka sellest, kui mitu tuba ja kui pikaks tahetakse. Kliendile on praegu hea aeg.



Meie külastajaist oli aasta esimesel poolel vist lausa enamik eestlasi, meie hinnatase näib kohalikele sobiv olevat. Aastavahetuse aegu oli palju ka venelasi. Aga turiste käib ka näiteks Itaaliast ja Prantsusmaalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles