Subutexi-turistide voolule pannakse piir

Agnes Korv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Subutex
Subutex Foto: bergenclinics.no

Aastaid Eesti psühhiaatrite mainet kahjustanud Subutexi smugeldamine Soome narkomaanidele lakkab uuest aastast, kui ravimit enam apteekidest müüa ei tohi.

Juba mõni aasta tagasi selgus, et mitmed Eesti psühhiaatrid kirjutavad massiliselt Soome narkomaanidele välja buprenorfiini sisaldavat narkootilist ravimit Subutex, mida teisel poole lahte kasutavad süstimiseks sealsed opiaadisõltlased.



Ärisse olid segatud kahtlase taustaga psühhiaatrid nii Eestist kui ka Soomest, nad kasutasid ära seaduseauke.



Sotsiaalministeeriumis valminud määruse eelnõu järgi on järgmisest aastast keelatud Subutexi tablettide müük apteekides ning ravim on kättesaadav vaid neile sõltlastele, kes on haiglaravil. Praegu saavad retsepte apteegist kaasa osta narkomaanid, kes on olnud haiglas ravil vähemalt viis päeva.



Eesti halb kuulsus



Ravimiameti peadirektori asetäitja Alar Irsi sõnul on määrus jätkuks saagale, millega loodetakse lõpetada tendents, et Eesti kogub rahvusvahelist tuntust narkootilist ainet illegaalsesse ringlusse lekitava riigina.



«Kuna narkomaaniaravi, olgu võõrutus või asendus, annab tulemusi kindlas kompleksis, siis tundub üsna mõistlik ravimite isepäi kasutamist ohjeldada, kuna väärkasutuse risk on suur,» sõnas Irs.



Tervishoiuameti järelevalveosakonna juhataja Peeter Mardna avaldas samuti lootust, et ausate arstide maine kahjustamine lõpeb. Seaduses auke otsivad psühhiaatrid on leidnud tema sõnul aga juba uue mooduse narkomaanide vajaduste rahuldamiseks.



Seaduseauke leitakse ikka



Nimelt on mitmetest apteekidest tulnud teateid uinuteid ja rahusteid ostvatest narkomaanidest, kes kasutavad eri isikutele välja kirjutatud retsepte.



Juhul kui ravim ei kuulu haigekassa soodusravimite nimekirja, ei pea apteegid kontrollima ostja isikut.



Sotsiaalministeeriumi tervishoiuosakonna ravimipoliitika üksuse peaspetsialisti Kat­rin Puderselli selgitusel on Schengeni piirangud olnud tõhusad buprenorfiini Eestist väljaviimise takistamisel. Ravimi kuritarvitamist siin kohapeal need piirangud aga takistada ei suuda.



Uudisteagentuuri BNS teatel on Subutexi väljaviimise piirangud suurendanud teiste uimastite, eelkõige heroiini kasutamist Soomes.



Tampere politseis võitlust uimastitega juhtiv Jari Luoto ütles ajalehele Aamulehti, et Subutexi Soome viimisele kehtestatud piirangud pärast Eesti liitumist Schengeni viisaruumiga on narkomaane sundinud otsima uusi uimasteid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles