Kerli Kõiv vermis viis rasket aastat albumiks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kerli Kõiv
Kerli Kõiv Foto: promo

Kuue aasta eest «Fizz Superstaris» Balti riikide esimeseks superstaariks kuulutatud Kerli Kõiv on viimaks ometi valmis kinkima maailmale oma esimese albumi «Love Is Dead».

«Kõik see pole sündinud üleöö, vaid raske tööga,» põhjendab 21-aastane laulja, miks temast tükil ajal miskit kuulda polnud. Veebis saadab Kerli lugusid menu – neile viidatakse YouTube’is, blogides ning mängitakse USA raadiojaamades ja MTVs.



Näis, kuidas läheb tervikalbumiga, mis pole küll roosilise alatooniga, kuid mille annab välja üks kuulsamaid plaadifirmasid, Universalile kuuluv Island/Def Jam Music Group.



Eestis on aeg-ajalt ilmunud lugusid sinust, et näe – kadus USAsse ja midagi temast ei saanud. Kas neid artikleid lugedes käega löömise tunnet ei tekkinud?



Vahepeal on tõesti raske olnud. Inimesed ei saa kellestki halvasti rääkides aru, et tegu on luust ja lihast inimesega. Paljudel on tekkinud illusioon, et edu saabub üleöö. Tegelikult on edu taga kümme aastat ränka tööd. Olen 16-aastasest peale iga päev oma projekti kallal töötanud.


Varem polnud ma valmis miskit välja andma, sest tegin muusikat valedel põhjustel. Viimase paari aasta jooksul on mu silmad täiesti avanenud.



Mis muutus?



Mind ei huvita, kui palju mu album müüb või kui edukaks ma saan. Ma olen muinasjutuvestja. Tahan luua ilusat kunsti, emotsioone tekitada.



Nüüd on album valmis. Ja ikka saab ju küsida, miks see varem ei sündinud.



Ma ei tahtnud saada mingiks sada korda nähtud popsensatsiooniks, soovisin midagi muud. Raskeks läks eelmisel aastal, mil plaadifirma mind suisa seitsmeks kuuks hülgas. Olin tulnud USAsse ja avastasin, et oodake, mida ma siis nüüd tegema hakkan! Need kuud kasvatasid mind hullult palju. Kirjutasin palju lugusid, produtseerisin neid ise ja õppisin end internetis promoma.



Kuidas su laulud sündisid?



Kirjutan kogu aeg – sülearvuti ja märkmik on alati kaasas. Niipea, kui mõte tekib või kuulen, kui keegi midagi huvitavat ütleb, siis panen selle kirja.



Ehkki võrdlemine on alati natuke tobe, võib sind iseloomustavatest artiklitest leida paralleele Björki, Evanessence’i, Avril Lavigne’i või Robyniga. Kuidas sa neisse võrdlustesse suhtud?



Inimesed tahavad alati lahterdada. Mulle see ei meeldi. Muusikal pole identiteeti, see on salajane keel. Kõik mõistavad seda omamoodi.



iTunes ütleb su muusika kohta «alternative punk».



Mis iganes! Kui mul tuleb isu diskot teha, siis teen diskot. Ma ei püüa midagi erilist olla, tahan oma muinasjutuilma luua. Kas või videote, albumikujunduse, lavashow’dega. Tahan luua midagi maagilist.



Loo «Walking On Air» muinasjutuvideo oli sinu idee?



Oo jaa! Et sellist videot teha, tuli mul kolm aastat võidelda. Kui USAsse tulin, oli mul täpselt ettekujutus, milline tahan välja näha ja millised peaksid olema videod. Kui oleksin olnud noor artist, kes olnuks lihtsalt vait, siis oleks mu plaat kolm aastat tagasi välja tulnud. Aga ma ei tahtnud.



Muidugi olid alguses kõik seda meelt, et mis kuradi haldjast ta räägib. Taheti, et hakkaksin bikiinides autosid pesema. Seda ei juhtu kunagi!!



«Love Is Dead» on väga hea album. Kuid miks nii kurb?



Sellepärast paningi nimeks «Love Is Dead» («Armastus on surnud»), et olin kõik need viis aastat väga õnnetu ja raskes depressioonis.



Mis on su sõnum?



Tahan näidata, et igaüks... they can become whatever they wanna become (eesti k «igaüks võib saada kelleks tahab»). Olin üks väike friik tüdruk kusagilt Eesti väikelinnast Ida-Euroopa metsast. Minusse ei uskunud keegi. Ent kui usud endasse ega anna alla, siis saadab sind edu.



Kuidas sündis «Creepshow», mis ütleb, et Eesti elu ajab judinad peale, sekka kuuleb «Põdral maja metsa sees» räppi?



Külastasin New Yorgis ühe lesbipaari kodupidu. Kõik külalised olid supermodellid ja geid. Ning seal ma siis seisin ja mõtlesin – oot, kumb see siis creepshow on? Kas New York või hoopis Elva?



Ja vastus on?



Ma ei tea. (Naerab.) Tegelikult ei mõelnud mina isegi neid salme välja. Olime ühe sõbrannaga stuudios ning ta tegi mu üle nalja, lauldes: «I’m from a land called secret Estonia, it’s close to Russia and nobody goes there.» (eesti k «Olen pärit salajasest Eestist, see on Venemaa lähedal ja keegi ei lähe sinna».) Salvestasime demo ja saatsime plaadifirmale. Nad teatasid, et hullult lahe laul on. Nii jäigi.



Kuis «Põdral maja» vastu võeti?



Hästi. Ameeriklastele kõlab eesti keel nagu mingi deemonite poolt vaevatud keel. Tõesti! Kui siin eesti keelt räägin, siis küsivad kõik, et mida, tegelt ka – see ei ole ju päris keel!



Oled nüüd kuulus?



Mis kuulus? See on mu töö ja kui sellega kaasneb tähelepanu, siis mul on ükskõik. Niikuinii meeldib mulle kõige enam kodus pidžaamas nõusid pesta.



Millist esinemispaika ootad?



Tahaks hullult Jaapanit teha, see on täiega nende shit. Vaata seda videot! Dark Alice in Wonderland (eesti k «Pimeduse Alice imedemaal»), täiega nende teema. Gooti-Lolita.



Oled oma koha leidnud?



(Ohkab.) Üritan mitte mõelda, mis on õige ja mis vale ning kas peaksin siin olema või ei. Mul ei ole praegu muud valikut, tuleb oma tööd teha!



Uus plaat


Kerli «Love Is Dead»


Island/Def Jam 2008


tuleb maailmas müüki juulis


esimesed singlid «Love Is Dead», «Walking On Air», «Creepshow» jt on kuulatavad YouTube’is ja Kerli koduleheküljel MySpace’is.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles