Pantvangikriis merel: 21 päeva segadust ja südamevalu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Somaalia piraatide küüsi langenud Ardo Kallet ootavad koju abikaasa Alla ning tütred Kristi ja Jana (paremal).
Somaalia piraatide küüsi langenud Ardo Kallet ootavad koju abikaasa Alla ning tütred Kristi ja Jana (paremal). Foto: Erakogu

Info Somaalia pantvangilaevalt on vastukäiv. Meremeeste naised nagistavad avaliku appikarje pärast. Laevafirma tingib lunarahast 250 000 dollarit alla. Piraadid kardavad rünnakut. Läbirääkimised on ummikus ja eestlane Ardo Kalle endiselt vangis.

Just selline olnuks eilne sissekanne 21 päeva Adeni lahel väldanud pantvangidraama logiraamatusse, kui uskuda 15 vangistatud meeskonnaliikme omak-seid, ametlikke teateid, Vene ja Ukraina meediat.



Mis kaubalaeval Lehmann Timber toimub? Mis seisus on venelasest kapten, eestlasest tüürimees ja nende kaaslased? Kui kauaks jätkub vett ja toitu? Kus laev asub? Mis seisus on läbirääkimised? Küsimusi on palju, vastused segased.



Kõike ei räägita



Välisminister Urmas Paet möönis, et ka Eesti riik ei tea täit tõde. Tõsi, välisministeeriumi ametnikud kuulavad laevafirma Berliinis töötava kriisijuhi Somaalia arengute asjus iga päev mitu korda üle, kuid…



«Me ei saa pead anda, et meile kõigest räägitakse,» nentis Paet. Tema alluvad on tööle pannud kõik mõistlikud survevahendid. Pidevalt töötab kuum liin Ukraina ja Vene kolleegidega, info vahetamiseks ja Saksa laevafirma paralleelseks pitsitamiseks.


Teele on pandud noot Somaalia keskvõimule, et paluda olukorra lahendamiseks abi, kuid sellele eriti ei loodeta – riiki laastab kodusõda ja valitsus on võimetu.



«Olukord teeb meile tõsist muret ja teeme kõik, mis suudame, et eestlasest tüürimees elusalt ja tervelt võimalikult ruttu koju pääseks,» ütles minister. Et läbirääkimisi piraatidega peab laevafirma ja neile vahelesegamist ei peeta arukaks, tuleb Paeti hinnangul loota sakslaste nutikusele.



«Nende viimase info järgi ei ole tingimused laeval küll head ja mehed on kurnatud, ent kellegi elu ei pidavat ohus olema,» ütles Paet. «Ent ma toonitan, et need on siiski kaudsed andmed.»


Paeti sõnul on kusagil lühis. Kaaperdatud laeva kapteni Valentin Bartaševi abikaasa Ksenja ütles üleeilses avalikus appikarjes, et vangistatud on peaaegu surmasuus.



«Mehed on juba viiendat päeva vee ja toiduta,» lisas naine ajalehele Izvestija. «Nad on kriitilises seisus. Bandiidid kolisid nad laevalaele lageda taeva alla, kus õhutemperatuur on 40 kraadi.» 



Kapteni naise kaudu kuulis ehmatavaid uudiseid tüürimehe Ardo Kalle (48) Tallinnas elav abikaasa Alla Kalle. «Veel elab. Ta enam ei tõuse, ta enam ei räägi, ei jaksa pead tõsta,» teatanud Bartaševa, kes sai telefonis oma mehega rääkida.



Naised vastamisi



Ometi helistas Ardo Kalle pühapäeva õhtul Eestisse tütardele ning teatas, et on elus. Bartaševa avaliku abipalvega Vene, Ukraina ja Eesti võimudele kaasa läinud Alla Kalle hääl oli seetõttu eile rahulikum. Intervjuust loobudes kinnitas naine, et tal pole välisministeeriumile pretensioone.


Venemaa merenduse netiportaal Morskoi Bjulleten, mis kapteni naise abipalve esimesena avaldas, tõi eile välja vastasseisu vangistatud meeste prouade vahel.



Nimelt helistanud portaali töötajale laeva ukrainlasest meeskonnaliikme lähedane, kelle väitel on meeste toidu- ja veenorm napp, kuid piisav. Oma meestega telefonis rääkida saanud ukraina naised avaldanud pahameelt, et kapteni naise abipalumine võib läbirääkimisi kahjustada.



Nii olevat piraadid Morskoi Bjulleteni andmetel oluliselt närvilisemaks muutunud ja kartvat mõne eriüksuse rünnakut. Samuti ähvardavat kurjategijad läbirääkimisi otsast alata ja tõsta lunaraha koguni kuue miljoni USA dollari ehk umbes 60 miljoni kroonini.



Kapteni naise andmeil oli kauplemine eile hommikuks tupikusse jõudnud. Kui esialgu nõudsid piraadid laeva ja meeskonna vabastamise eest kolm miljonit dollarit, siis pühapäevaks oli see vähenenud 750 000 dollarini. Kuid laevafirma esindajad olevat valmis maksma kõigest 500 000 dollarit.





Piraatide tänavused rünnakud



•    Märtsis vabastasid Somaalia piraadid kuu aega pantvangis hoitud Venemaa laeva. Piraatidele maksti 700 000 USA dollarit (u seitse miljonit krooni) lunaraha.


•    4. aprillil röövisid piraadid Prantsuse luksusjahi ning pidasid selle meeskonda üle nädala vangis. Prantsusmaa valitsus saatis röövitud jahi lähistele sõjalaeva ja eriüksused ning pärast meeskonna vabastamist avati piraatide pihta tuli. Kui viimased üritasid jahi omanike makstud 200 000 dollariga põgeneda, vahistati neist kuus.


•    Aprillis hõivati Somaalia rannikuvetes Hispaania traaler. Teadmata ajendil vabastasid piraadid aluse kuus päeva hiljem. Hispaania valitsus eitab 1,2 miljoni dollari suuruse lunaraha maksmist.


•    Juuni algul nõudsid Somaalia piraadid Hollandi laeva vabastamise eest 1,1 miljonit dollarit. Päev varem andis ÜRO Julgeolekunõukogu riikidele loa rannikuvetes piraatidega võidelda. Pantvangidraama kestab.


•    Pühapäeval teatas Prantsuse militaarettevõte Secopex, et hakkab Somaalia rannikuvetes patrullima.


Allikas: PM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles