Ansip: Ilvese kohtumiselt Medvedeviga väga palju oodata ei maksaks

Oliver Tiks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine peaminister Andrus Ansip ja välisminister Urmas Paet.
Endine peaminister Andrus Ansip ja välisminister Urmas Paet. Foto: SCANPIX

Eesti ja Venemaa presidentide peatset kohtumist valitsuse pressikonverentsil kommenteerinud peaminister Andrus Ansip arvas, et kuigi selle toimumise fakt on iseenesest hea, ei maksaks tunniajaliselt vestluselt siiski väga palju oodata.

Ansip avaldas sellegipoolest lootust, et suhted idanaabriga paranevad. Seejuures pidas ta aga vajalikuks rõhutada, et meie majandushuvid on eelkõige seotud Soome ja Rootsiga ning siinne majandusareng sõltub neist riikidest mitu korda rohkem kui Venemaast.

Peaministri hinnangul peaks rohkem tähelepanu pöörama hoopis eilsele majandusekspertide raportile, milles on tehtud kümneid ettepanekuid koostöö arendamisele põhjanaabriga, sest need määravad tema hinnangul selle, kuidas Eesti majandus hakkab arenema.

Pressikonverentsil samuti osalenud välisminister Urmas Paet kinnitas, et laupäevast Eesti-Vene riigipeade kohtumist valmistatakse ministeeriumis ette ning tema sõnul annab see kindlasti võimaluse rääkida probleemidest ja luua isiklikke kontakte presidentide vahel.

Mingisuguseid suuri ootusi või lootusi enne kohtumise toimumist ja president Medvedevi seisukohtade ärakuulmist ei pidanud välisminister siiski otstarbekaks. «Meie huvides on omada vähemalt normaalseid suhteid ka Venemaaga,» kinnitas ta.

Paet märkis, et Eesti on valmis käsitlema kõiki teemasid, ka probleemseid teemasid, ning leidma neile lahendusi. Tema hinnangul pole paraku viimastel aastatel kõiki võimalusi ära kasutatud peamiselt tahte puudumise tõttu.

Eesti välisministri sõnul ei ole normaalne see, et tipptasemel kohtumised naaberriikide juhtide vahel toimuvad nii harva. Eesti taasiseseisvumisaja jooksul pole kordagi siin käinud ükski Vene president, peaminister ega ka välisminister. Seetõttu on kahe riigi presidentide kohtumise fakt juba iseenesest positiivne, leidis Paet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles