Tartlased näevad eesti mehe võitlusi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Kivastik.
Mart Kivastik. Foto: Sille Annuk

Endla teater toob eeloleval esmaspäeval Tartusse Vanemuise suurde majja auhinnatud lavastuse «Kangelane».

Mart Kivastiku kirjutatud ja Kalju Komissarovi lavastatud lugu soomepoistest pälvis eelmisel aastal Eesti teatri aastaauhinna parima kunstnikutöö eest. Ka äsjasel Balti teatrifestivalil Riias tunnustati lavastuse audiovisuaalset lahendust.

Tõnu võitlused

Teises maailmasõjas, kus Eesti rahvas kistakse meelevaldselt suurriikide vahelisse maadejagamisse, mobiliseeritakse koolipoiss Tõnu vennad sõtta: üks Stalini Nõukogude Liidu, teine Hitleri Saksamaa poolele.

Kuigi vanemad saadavad noorima poja sõjakeerise eest üle lahe metsatöödele, otsustab peategelane Tõnu ikkagi koos teiste noorte meestega Soome armee eesti rügemendi ridadesse astuda.

Poistele on see kolmas tee. Nii saab võidelda kommunistliku ja fašistliku ideoloogia ja režiimi vastu üheaegselt – Soome vabaduse ja Eesti au eest.

Mart Kivastik märgib «Kangelase» teemat selgitades, et tal oli kange isu panna pealkirjaks hoopis «Tõnu võitlused», aga teater punnis vastu.

«Tõnu võitleb mitte venelaste, vaid kiusatustega. Need on Saksa munder, korvitossud venelastelt ja soome puss. Kõik on nii mõnusad asjad, et raske on välja nuputada, kelle eest ja mille nimel siis sõdida,» selgitab ta. «Heameelega oleks kõigis kolmes armees korraga – Saksa mundris Vene ketside ja soome pussiga. Tõnu on sellist tüüpi «kangelane». Eesti mees.»

Näidendist ja lavastusest jääb kõlama repliik, et ajalootunnis tuleb olla eriti tähelepanelik. Kui tänapäeva koolinoored seda lavastust vaatama lähevad, siis ei pruugi lavastus anda küll täit ülevaadet ajalooperioodist 1939–1945, küll aga paneb ehk mõtlema, kas peaks ka praegu ajalootunnis hoolega kuulama.

«Me kõik peaksime olema väga tähelepanelikud, sest muidu saame valusalt karistada,» lisab Kivastik. «Näiteks praegu käib ajalootund Gruusias, selline tund, et veri lendab. Nii et vahet pole, kas sa oled koolilaps või pensionär – ajalootunnist viilida ei õnnestu sul niikuinii.»

Ajalooõpetajad

Autor peab oma näidendis oluliseks kaht asja. Esiteks Tõnu kiusatuste lugu, miks üks eesti poiss teeb, nagu ta teeb aastal 1943, ja teiseks ajalugu.

«Meil on vahelduvad ajalooõpetajad – Hitler, Stalin jne,» räägib Kivastik. «Aga meie «Arnold» on igavene, meie oma eesti mees, kes ühel päeval astub ühte parteisse, siis teise, siis küüditab oma vennad ja õed, ema ja isa kus seda ja teist, siis haarab sinimustvalge ja hakkab hoopis ärimeheks ja ulub, et miks ta Putiniga ei tohi asju ajada.»

Kui «Kangelasest» tehtaks film, võiks see näidendi autori arvamuse kohaselt olla žanri poolest sõjafilm, aga see võiks olla ka midagi palju rohkemat, sest hea film ja hea kunst peaks inimest kuidagi liigutama, talle korda minema, hoolimata selle žanrist.

Endla teater Vanemuises

• Endla teatri «Kangelane» 29. septembril kell 19 Vanemuise suures majas

• Autor Mart Kivastik, lavastaja Kalju Komissarov

• Kunstnik Silver Vahtre, valguskunstnik Margus Vaigur, kostüümikunstnik Krista Tool

• Osades Priit Loog, Veljo Reinik, Jaanus Mehikas, Sten Karpov, Sven Heiberg,Triin Lepik, Liis Laigna, Kaili Viidas, Märt Avandi, Tambet Seling, Ago Anderson, Karin Tammaru, Jüri Vlassov, Sepo Seeman, Ireen Kennik, Tiit Palu, Lauri Kink

Allikas: www.endla.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles