Mida jälgida sisseehitatud digiboksiga teleri ostmisel?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Telerid poes.
Telerid poes. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Digitelevisiooni vaatamiseks on seni tulnud ühendada teleriga eraldiseisev digiboks. Olukord on aga muutumas, sest müügile tulevad telerid, milles digiboks on sisse ehitatud.

Paljud Eestis müügil olevad telerid kannavad nii ekraani servades kui ka pakenditel DVB-T logo. Nendes telerites on juba tootja lisanud digiboksi, mis võimaldab õhu kaudu levivat digiTV signaali vastu võtta.



Nii toimivad need telerid digiboksina Austrias, Hispaanias, Itaalias, Soomes ja mujal Euroopas, kuid Eestis tuleb olla valimisel tähelepanelik.



Vali MPEG 4 kodeeringuga teler



Kahjuks enamik müüdavatest uutest teleritest pole võimelised vastu võtma ASi Levira pakutavat Eesti teleprogrammide tasuta paketti.



Põhjus on imelihtne – kui Levira kasutab telepildi edastamiseks uuemat ja suuremate võimalustega MPEG4 (tuntud ka nime H.264 all) kodeeringut, siis teleritootjad eelistavad lisada oma teleritesse vanema põlvkonna MPEG2 kodeeringut toetavaid digibokse.



Seega tuleb kindlasti müüjalt üle küsida, kas ostetav teler saab hakkama Eestis leviva digiTVga või mitte.



Millised on MPEG4 kodeeringuga telerid?



Tegin väikese telefoniküsitluse teleritootjate Eesti esindajate ning sissetoojate hulgas ning toon allpool MPEG4 kodeeringuga müüdavate telerite ülevaate.



SONY – kõik E4000, V4500 ja W4000 seeria telerid on varustatud MPEG4 toega digiboksidega ning nende mudelitega saab vaadata Eesti programmide tasuta paketti ilma täiendava digiboksita.



PHILIPS – kõik 5000, 7000 ja 9000 seeria telerid, millel on mudeli lõpus täht H, on varustatud MPEG4 kodeeringut toetava digiboksiga ning need sobivad kokku ka Levira edastatavate programmidega. Need mudelid aga, mille lõpus on täht D, ei toeta nende programmide vastuvõttu.



LG – LG5500 seeria kõik mudelid 32“ kuni 52“ sisaldavad MPEG4 digiboksi ja saavad hakkama Levira edastatavate programmide vastuvõtu ning näitamisega. Teised seeriad – LG3000, LG5000 ja LG6000 – sisaldavad MPEG2 vastuvõtjat ja ei sobi õhu kaudu leviva digiTV vastuvõtuks ilma digiboksita.



Enamik nendest teleritest on Eestis äsja müüki tulnud või tulemas.



PANASONIC – sügisel peaks müügile jõudma uus seeria, mis toetab juba MPEG4 kodeerinut. Hetkeseisuga ükski mudel MPEG4 ei toeta.



SHARP – septembris-oktoobris jõuab Eestis müügile uus mudeliteseeria DH65, mis sissetootja sõnul on juba varustatud MPEG4 digiboksiga.



SAMSUNG – alates jaanuarist 2009 on kõik uued mudelid seeriatest 6xx, 7xx, 8xx ja 9xx varustatud MPEG4 digiboksiga. Praegu müügil olevad mudelid vajavad täiendavat digiboksi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles