Leedu loodab Venemaalt Baltimaade okupeerimise tunnistamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jossif Stalin ja Adolf Hitler (fotomontaaž).
Jossif Stalin ja Adolf Hitler (fotomontaaž). Foto: Wikipedia.org

Leedu ei sea kahtluse alla vene rahva panust fašismi võitu, ent sooviks, et Venemaa juhtkond nõustuks tunnistama Baltimaade okupeerimist, ütles välisminister Vygaudas Ušackas pühapäeval.


«Me hindame kõrgelt vene rahva panust võitluses fašismi ja natsismiga. Tema ennastsalgavust, miljoneid ohvreid ei unustata kunagi,» sõnas minister Interfaxile.

«Me ei sea Venemaad ja tema rahvast ühele pulgale Nõukogude Liidu ja stalinismiga - režiimiga, mis tappis miljoneid venelasi, tuhandeid leedulasi, ukrainlasi, lätlasi, eestlasi ja teiste rahvuste esindajaid,» toonitas Ušackas.

«Tahaks, et meie sõbrad venemaalased teaksid selgelt, et me ei pea neid stalinistideks. Me teame, kes oli sõja ajal ja selle järel tüüri juures. Mitte venemaalased, vaid stalinlik režiim on süüdi inimsusvastastes kuritegudes,» ütles ta.

«Mulle tundub vahel, et venemaalastel on tekkinud arusaam, et me seame küsimärgi alla venemaa rahvaste panuse fašismi üle saavutatud võidus. See pole kaugeltki nii,» kinnitas diplomaat.

«Teisalt peab iga riik veel ära tegema suure kodutöö, et stalinlik režiim hukka mõista,» lisas ta.

Küsimusele, kas Leedu kavatseb endiselt taotleda Venemaalt okupatsioonikahjude korvamist, vastas minister, et seda nõuab referendumil vastu võetud seadus.

«Ja meie peame õigusriigina rahva tahet täitma,» ütles Ušackas.

Tema sõnul ei ole tähtis niivõrd kompensatsioonide summa, kuivõrd see, et Venemaa tunnistaks asjaolu, et «ajaloolisel medalil on ka teine külg».

«Me loodame, et kunagi tunnistavad Venemaa juhid fakti, et Leedu okupatsioon ei lõppenud Teise maailmasõja lõpuga. Leedu kaotas oma iseseisvuse, ning suutis oma suveräänsuse taastada alles ligi 60 aastat hiljem,» ütles minister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles