Paet: sõjaline sekkumine Süürias on kõige viimane võimalus

Andres Einmann
, postimees.ee päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välisminister Urmas Paet
Välisminister Urmas Paet Foto: Peeter Langovits / Postimees

Välisminister Urmas Paet ütles täna Leedus Vilniuses Euroopa Liidu välisministrite kohtumisel Ameerika Ühendriikide välisministri John Kerryga, et Süüria konflikti lahendamiseks on väline sõjaline sekkumine kõige viimane võimalus.

Paet lausus, et sõjaline sekkumine siiski on vajalik, kui see aitab ära hoida uusi keemiarelvarünnakuid. «Keemiarelva kasutamine on täiesti vastuvõetamatu inimsusevastane kuritegu ning tuleb teha kõik, et see ei korduks,» lausus Paet.

USA välisminister John Kerry kinnitas kohtumisel, et keemiarelvarünnaku korraldas Assadi režiim.

Paeti sõnul oleks kõige halvem areng see, kui maailm vaatab ükskõikselt pealt sõjakuritegude sooritamist, mida keemiarelvarünnak on, ega tee midagi, et olukorda muuta. «See toob kaasa selliste kuritegude kordamise,» lausus ta.

Eesti välisministri sõnul peavad kuriteo sooritajad vastavalt rahvusvahelisele õigusele karistatud saama. «Rahvusvaheline Kriminaalkohus peab nende üle õigust mõistma. Keemiarelva kasutamine on rahvusvahelise õiguse väga tõsine rikkumine,» lausus ta.

Eesti välisminister tõi kurva reaalsusena esile ÜRO julgeolekunõukogu võimetust Süüria osas kokkuleppele jõuda. «Süüria konflikti saab pikaajalise rahu nimel lahendada ainult poliitiliste kokkulepetega. Samas ei tähenda see, et taluda tuleks sõjakuritegusid. Kuigi kahe ja poole aasta jooksul ei ole need poliitilised või diplomaatilised jõupingutused kuhugi viinud, tuleb neid kindlasti jätkata,» sõnas Paet.

Süüriast on nüüdseks põgenenud üle kahe miljoni inimese ning hukkunute ja põgenike arv kasvab iga päev. Paet kinnitas, et Eesti jätkab humanitaarabi andmist Süüria põgenikele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles