Õigusjärgsed annavad lahingu punaparunitele

Nils Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pikka aega Tartu Agro ASi juhtinud Aavo Mölder peab hakkama saama nii koroonakriisi mõjudega kui ka ootamatu riigi rahanõudega.
Pikka aega Tartu Agro ASi juhtinud Aavo Mölder peab hakkama saama nii koroonakriisi mõjudega kui ka ootamatu riigi rahanõudega. Foto: Jassu Hertsmann

Minister Ivari Padar otsustas 2000. aastal jätta maa õigusjärgsetele omanikele tagastamata, rentis maa ülisoodsalt riigifirmale ning erastas selle endise põllumajandusministri firmale.

Kui 1990. aastatel tagastati maad õigusjärgsetele omanikele, läks Tähtvere vallas Tartu külje all teisiti. Esimesed avalduste esitajad olid Tähtvere vallas õnnega koos, suur osa järgmistest jäi maadest ilma. 1992. aastal hoolitses põllumajandusminister Aavo Mölder riigikogus selle eest, et tollasele Tartu katsesovhoosile omistati põllumajandusliku õppeasutusena riigimajandi staatus. Mölder on Tartu lähiste Ilmatsalu kandiga seotud ihu ja hingega.

Maade lõpliku riigile põlistamise alustas 1999. aastal Koonderakonna valitsusse kuulunud Andres Varik, kes jättis paar päeva enne ametist lahkumist 90 hektarit riigile. Peagi astus ametisse isamaaliitlase Mart Laari valitsus, mille põllumajandusministriks sai sotsiaaldemokraat Ivari Padar. Kuigi Laari põllumajanduse hävitamises süüdistamine on iga endise sovhoosiesimehe klišee, toimetas minister Padar innukalt, et nõukogudeaegne riigimajand kestaks õigusjärgsete omanike arvelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles