Uuring: kodus töötamine on ka päriselt tulemuslikum

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabatahtlikkuse alusel kodus töötavad inimesed tegid sama ajaga rohkem ära kui nende kolleegid kontoris.
Vabatahtlikkuse alusel kodus töötavad inimesed tegid sama ajaga rohkem ära kui nende kolleegid kontoris. Foto: SCANPIX

Väga paljud juhid suhtuvad kodus töötamisse üleolevalt ja peavad seda rohkem tööluusiks kui reaalseks töötegemisvõimaluseks. Hiinas 16 000 töötajaga ettevõttes tehtud eksperiment aga näitab, et kodus töötamine on päriselt ka tulemuslikum kui inimeste kontoritesse sundimine. Võtmesõnaks on vabatahtlikkus.

Katse tehti Hiina suurimas reisiagentuuri kõnekeskuses, kus leiti 249 inimest, kes osalesid eksperimendis vabatahtlikult ning vastasid ka etteantud parameetritele. Pooled neist saadeti koju tööle ja pooled jäid kontorisse. Uuringu pikkuseks oli üheksa kuud.

Selgus, et kodus töötades tegid inimesed keskmiselt 9 protsenti rohkem tööd ja vähem oli näiteks haiguspäevi. Kodus töötajad käsitlesid telefonikõnesid efektiivsemalt ehk tegid sama ajaga rohkem ära kui nende kaaslased kontoris. Rahaliselt säästis ettevõte iga kodus töötaja kohta aastas ainuüksi kontorikuludelt 1250 dollarit. Selgus ka, et kodus töötajad olid tööga enam rahulolevamad ning ei kippunud nii kergesti töökohta vahetama

Päris kõik aga ka roosiline polnud – näiteks oli kodutöötajate edutamise tõenäosus koguni poole väiksem kui kontoritöötajatel.

Pärast uuringu lõppemist said inimesed valida, kas nad jäävad koju tööle või tulevad kontorisse. Kaks kolmandikku neist, kes juba kontoris töötasid, otsustasid sinna ka jääda. Eksperimendis kodus töötanud inimestest aga jäid koju edasi pooled. Teised tulid aga tagasi kontorisse, viidates sellele, et kodus tunnevad nad ennast üksikuna ning neil on vähem võimalusi karjääriredelil edeneda. Selgus aga, et nendel inimestel, kes jäid vabatahtlikult koju tööle ja seal hästi hakkama said, kasvas töö tulemuslikkus ligi kaks korda. Ehk et siin on mõttekoht – kas ikka tasub inimesi väevõimuga sundida kontorisse tööle käima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles