Eesti on õnnelikkuselt maailmas 72. riik

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Eesti on äsja avaldatud maailma õnnelikkuse raporti andmetel õnnelikkuse poolest maailma 130 riigi seas 72. kohal.

Raporti World Happiness Report 2013 andmetel on Eestis õnnelikkuse tase 10-punkti skaalal 5,426 punkti.

Kõige õnnelikumad on inimesed Taanis (7,7 punkti), Norras, Šveitsis, Hollandis, Rootsis, Kanadas, Soome asetus selles tabelis 7. kohale.

Eestist eespool on Venemaa (68. kohal), Leedu (71. kohal), Poola (51.) aga ka sellised riigid nagu Kasahstan, Turkmenistan, Usbekistan, Valgevene. Läti on õnnelikkuse edetabelis 88. kohal.

Võrreldes perioodiga 2005-2007 on õnnetunne Eestis pisut kasvanud, küll vaid 0,074 protsendi võrra.

Maailma võrdluses on õnnelikkus viimase viie aastaga märkimisväärselt kasvanud Ladina-Ameerikas ja Kariibidel (7 protsendi võrra), Aafrika lõunaosas ja Aasia idaosas (enam kui 5 protsenti) ning kõvasti vähenenud Lähis-Idas ja Aafrika põhjaosas (-11,7 protsenti võrreldes 2007. aasta raportiga), Lõuna-Aasias, aga ka sellistes tööstusriikides nagu USA, Kanada, Austraalia ja Uus-Meremaa (-3,2 protsenti), samuti Lääne-Euroopas (1,7 protsenti). Kesk- ja Ida-Euroopas erilisi muutusi keskmises õnnetundes ei olnud.

Kogu maailma keskmisena on õnnetunne nende aastate jooksul 0,5 protsendi võrra suurenenud.

Raport mõõdab õnnelikkust, küsides inimestelt nende positiivsete ja negatiivsete emotsioonide kohta ning hinnangut kogu elule, pannes nende põhjal kokku subjektiivse heaolumõõdiku. Sellele lisaks arvestatakse ka riigi objektiivseid näitajaid nagu arvestatava eluea pikkust, SKTd, korruptsioonitaset, sotsiaalset toetust jne. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles