Analüütik: Venemaa majanduse aeglustumine annab Eestis tunda

Liina Valdre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ruta Arumäe.
Ruta Arumäe. Foto: PP

SEB panga analüütiku Ruta Arumäe sõnul hakkab Venemaa majanduse aeglustumine ka Eestis tunda andma ning kõige rohkem mõjutas ekspordi vähenemist just müük Venemaale.

«Juulikuised ekspordi numbrid on kehvad. Juulikuu seisuga mingit paranemist veel välisnõudluse osas ei ole toimunud, mis ennast ekspordimahtudes oleks ilmutanud,» kommenteeris Arumäe E24-le.

Senine külgsuunaline trend tasemetes ei ole analüütiku sõnul muutunud ning tegelikult on juulikuised ekspordimahud isegi sellest trendist veidi madalamad.

Kümneprotsendine langus juulis tähendab Arumäe hinnangul suurenevat tõenäosust, et kolmanda kvartali ekspordi kasv kokku jääb tugevalt alla eelmise aasta taset, kuna augustis on juba märksa kõrgem eelmise aasta baas, mida ületada kui seda oli juulis.

Eesti eksport vähenes juulis enamusse riikidesse. «Kõige rohkem mõjutas ekspordi vähenemist müük Venemaale. Venemaa majanduse aeglustumine hakkab end selgemalt tunda andma, » nentis Arumäe.

Ainsana suurenes eksport märgatavalt Lätti, aga veidi suurenes ka Rootsi ja Saksamaa suunal.

Arumäe sõnul annab ekspordis unda kütusetransiidi vähenemine, mis on kestnud juba mõnda aega ning ilmselt jätkub ka edasi.

«See tähendab, et veonduse ja laonduse olukord jätkas halvenemist ja juulikuus, mis majanduskasvu jätkuvalt negatiivselt mõjutab, » selgitas Arumäe.

Teine suurem vähenemine on toimunud metallide osas. Ka Eesti suurim ekspordigrupp masinad ja seadmed on jäänud alla eelmise aasta ekspordimahte.

Kolmanda kvartali majanduskasvule on selline ekspordi nõrkus Arumäe sõnul kindlasti halvaks uudiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles