Raadiolainete ülilevi häirib Saaremaal telepilti

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik / Postimees

Paljudele saarlastele meelehärmi valmistav telepildi puudumine on tingitud raadiolainete ülilevist.

«Paraku pole võimalik neid häireid vähendada saatetehniliste parameetrite muutmise teel, tuleb vaid loota ilmastikutingimuste muutumisele,» ütles Levira kommunikatsiooni- ja turundusspetsialist Anni Põder ajalehele Saarte Hääl.

Tema sõnul häirib õhu kaudu levivat telepilti raadiolainete ülilevi, kus naabermaade telesaatjad rikuvad ära kohalike programmide vastuvõtu. Selliseid ilmastiku põhjustatud häireid esineb kõikjal, kus on kasutusel maapealne digilevi. Lisaks Eestile on selliseid häireid viimasel ajal sageli esinenud Kesk- ja Lõuna-Soomes.

Nähtus tekib atmosfääris teatud tingimuste korral tavaliselt suviti, kui valitseb kõrgrõhkkond, kuid vahel ka talvisel ajal. Raadiolainete kaugleviku jaoks soodne kanal tekib siis, kui soojemad õhukihid tõusevad ülespoole ja samal ajal langeb kõrgemate õhukihtide suhteline niiskus. Seda peegelduvat kanalit pidi võivad raadiolained, paindudes maakera kumeruse taha, levida mitmeid sadu kilomeetreid. Selline nähtus võib kesta mõnest tunnist kuni mitme päevani.

Anni Põder selgitas, et digisignaaliga esineb nn läviefekt, kus alates teatud häire ja signaali suhtest muutub vastuvõtt võimatuks. Kuigi digisignaali tugevus (S) võib olla isegi 100 protsenti, on kvaliteet (Q) kaugelt levivate signaalide tõttu oluliselt langenud või lausa nullis. Siis jääb teleriekraan mustaks või ilmub teade «No signal».

«Teatavasti digiboks kas näitab normaalset pilti või ei näita midagi. Sarnane efekt on tuttav kõigile mobiiltelefoni omanikele, kui levi on allpool lubatud normi,» lisas Anni Põder.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles