Vallavanem kaaperdas valla hüüdlause oma valimisliidule

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meremäe vald.
Meremäe vald. Illustratsioon: Pm

Uusi elanikke Meremäe valda meelitanud reklaamlause «Omadega mäel» muutus teiste kandidaatide jaoks ootamatult valimisliiduks

Setumaa tipus Meremäe vallas on enne valimisi hargnemas pikantne võitlus sõnade, kartulikottide, elanike vahel – vallavõimu üle.

Täpselt aasta enne eelseisvaid valimisi, 2012. aasta oktoobris alustas vald uute elanike Meremäele meelitamise kampaaniat «Omadega mäel», millega lubati uutele elanikele kolimistoetust 100 eurot, kaks kotti kartulit ehk 60 kilo jagu muretut talvelauda ja Meremäe passi ehk võimalust tasuta osaleda valla kultuuriüritustel.

Ja aasta lõpus võis rõõmustada: vallas oli taas 1132 elanikku, nagu oli 2012. aasta alguses, sest alates novembrist oli Meremäel oma elukoha registreerinud kümme inimest. Novembris sündis vallas kaks last – igati arvestatav tulemus Eestimaa ühe kaugema valla jaoks.

Kampaanialause «Omadega mäel» on sisse töötatud, suupärane, kirjeldab ühtaegu valla edu ja mägederohket loodust. Suur oli aga meremäelase Arvo Varese imestus, kui ta kuulis, et vallavanem Rein Järvelill on võtnud oma valimisliidule täpselt sama nime.

«Aasta aega on kampaaniat tehtud, kõik on tore, jagatakse nänni, inimesed kolivad siia, ja mis selgub: tulevad sügisesed valimised ja kõik need, kes vallaraha jagasid – vallavanem, volikogu liikmed, ettevõtjad –, moodustavad samanimelise valimisliidu!» imestab Vares, kes kandideerib oktoobris oma valimisliiduga.

Meremäel astuvad üles tõenäoliselt Keskerakond, IRL ja Reformierakond ning kaks valimisliitu. Vares ütleb, et erakonna nimekirjades kandideerimine on tema jaoks läbitud etapp. Ta mõistab, et kohapeal pole erakonnaga suurt midagi teha. Loevad muud asjad. Ja nüüd läheb tal praegust võimu esindava valimisliiduga Omadega Mäel raskeks.

«Vallajuhid on sisuliselt aastaga ostnud enesele valijad! Kõik võib olla JOKK. Nad ise ütlevad, et teised teevad ka nii, aga see ei saa olla argument,» keeb setu veri.

«Nii pole mõtet enam kandideerida. Kui valda registreeris end 50 inimest, siis on nende hääled ostetud valla raha eest. Sest nad vaatavad valimisnimekirja: aa, seda ma ei tunne, see on kaabakas, aa, aga need andsid 100 eurot! Neile tulebki anda hääl!» ütleb Vares.

Vares peab hüüdlause kaaperdamist kõige ehtsamaks sigaduseks. «See on ehtne korruptsioon, kuidas maksumaksja raha eest end võimule kinnistada. Riigil pole mõtet valimisteks raha raisata. Nagu nõukogude ajal – üks partei, üks valik,» on ta pettunud.

Vallavanem Rein Järvelill, Sotsiaaldemokraatliku Erakonna liige ja valimisliidu Omadega Mäel esinumber, ei oska esimese hooga midagi öelda. «Nojah... aga loosung «Omadega mäel» on püstitatud ajal, mil mina sain vallavanemaks. See on meie permanentne suund, mida olen püüdnud vallvanemana koos meeskonnaga ajada, ja meie valimisliit tahabki öelda seda, et toetame ja jätkame neid tegevusi, mis on senini olnud,» ei näinud Järvelill kriitikal loogikat.

«Ma ei oska tõesti öelda. Kindlasti on kõigil neil lubadustel ja otsustel vallavanema nimi all ja sel juhul ei tohiks ma üldse kandideerida, kui mu senine töö sel moel takistuseks on. Isegi ei oska midagi nii jabura asja kohta öelda. Kui see oleks paljas kampaania, siis kampaaniatel on ju ajaline piir, aga see poliitika on tulnud, et jääda, kui valijad selleks võimaluse annavad.»

Järvelille sõnul pole pärast nõukogude aega vallas nii head seisu olnud, mil lahkumise asemel on inimesi juurde tulnud.

«Kampaania on olnud väga edukas, inimesi on juurde tulnud, olgu neid kasvõi kaks, aga see on väga suur asi,» ütles vallavanem ja lubas, et jätkab samal kursil.

Meremäe pakub

Meremäe vald pakub uutele elanikele:

•    kolimistoetust 100 eurot

•    2 kotti kartuleid (60 kg)

•    Meremäe passi – võimalusi osaleda tasuta kultuuriüritustel

Meremäe vald pakub oma elanikele:

•    tasuta killustikku ehitustöödeks

•    vallateede hooldust

•    talvist lumetõrjet kõigi elamuteni

•    lasteaiakohta Obinitsas või Meremäel jne

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles