Mupo trahvib suitsetavaid kooliõpilasi

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suitsetaja.
Suitsetaja. Foto: Peeter Langovits

Tallinna munitsipaalpolitsei asus kontrollima koolide ümbruses suitsetavaid  alaealisi õpilasi ja juba on algatatud mitukümmend suitsetamisega seotud väärteomenetlust.


Mupo noorsootöö sektori juhtivinspektori Kätlin Müürsepa sõnul on olukord halb eelkõige kutsekoolide juures, kus rikkumisi esineb praktiliselt kõikjal.

«Mitme kutsekooli juures väljuvad suitsetajad kooli territooriumilt ja suitsetavad vahetundidel ühistranspordi peatustes ja nende hulgas on palju alaealisi,» selgitas Müürsepp. «See häirib väikelaste ja lapsevankritega peatustes viibivaid inimesi. Palju kaebusi on tulnud ka ümbruskaudsetest majadest, mille elanikud ei saa massilise suitsetamise tõttu akent avada. Samuti nurisetakse ühistranspordi peatusesse maha visatud suitsukonide üle.»

Müürsepa hinnangul on selles paljuski süüdi noorte puudulik kodune kasvatus. Kui mupo lapsevanematega ühendust võtab, laiutavad emad-isad tihti käsi ning tunnistavad, et neil ei käi jõud lapsest üle.

Ainuüksi alanud kooliaasta esimese viie tööpäeva jooksul alustasid mupo noorsoopatrullid 33 väärteomenetlust alaealiste suitsetamisalaste rikkumiste osas.

Vastavalt tubakaseadusele on alaealistel tubakatoodete tarbimine keelatud, samuti on suitsetamine keelatud õppeasutuses ja laste hoolekandeasutuses ning nende piiritletud territooriumil. Trahv alaealistele on kuni 40 eurot, keskmine määratav trahvisumma on 12-16 eurot.

Alaealise tubakatootega kauplema lubamise või alaealisele tubakatoote müügi eest - määratakse rahatrahv füüsilisele isikule kuni 800 eurot ja juriidilisele isikule kuni 2000 eurot.

Kandekaubanduses käitlemiseks keelatud tubakatoodet eest (näiteks koolides toimuv õpilastevaheline mokatubaka käest-kätte müük) on ette nähtud rahatrahv füüsilisele isikule kuni 1200 eurot ja juriidilisele isikule kuni 3200 eurot.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles