Saarte kogu hoiatab tuumajaama rajamise eest Pakrile

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suur Pakri
Suur Pakri Foto: Graafika Silver Alt

Eesti Saarte Kogu (ESK) saatis täna riigikogu Saarte ühendusele, regionaalministrile ning majandus- ja kommunikatsiooniministrile pöördumise, milles hoiatab tuumajaama läbimõtlemata rajamise eest Pakri saarele.

«Energeetika on vaieldamatult tähtsaim lähi-aastakümnenditel Eesti arengut mõjutav tegur, mis vajab nii ekspertide, poliitikute kui kogu elanikkonna kaasamist diskussioonidesse lahenduste leidmiseks, läbitöötamata ideede esitamine kindlate plaanide pähe ei tule kasuks Eesti riigi tasakaalukale arengule,» seisab ESK pöördumises.

Selgeks näiteks läbitöötamata ideest on ESK hinnangul tuumajaama rajamise teade Pakrile kui otsustatud projekt - arvestamata on jäänud aga logistilised, geoloogilised, looduskaitselised ning turvaprobleemid, samuti see, et 20 km raadiuses asuva Paldiski linna evakueerimine õnnetuse korral vastavalt rahvusvahelistele nõuetele on enam kui küsitav.

Eesti Saarte Kogu leiab, et põhitähelepanu tuleb lähiaastatel pöörata energiasäästule, mis ekspertide hinnanguil võimaldaks säästa kuni poole praegu kulutatavast energiast.

Eesti Saarte Kogu on murelik jätkuvate tuumajaama rajamise kavade tõttu. «Leiame, et käsitlemata on tuumajaama jäätmete ladustamise ja kütuse kallinemise ohud. Hoopiski on jäänud tähelepanuta terrorism, mis meie ebastabiilses maailmas on järjest suurem reaalsus. Suur-Pakri maaomanikud loobusid maa tagastamisest neile tingimusel, et riigi omandisse jäetud maa-ala säilitatakse elupaigana.»

«Oleme solidaarsed Pakri Kogukonnaga, kes tahavad jätkata ja arendada rahulikku elu oma kodusaarel energiasäästlikul ja jätkusuutlikul moel,» on öeldud pöördumises.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles