Galerii: USA saatkonna ees protestiti Süüria sõjalise karistamise vastu

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ameerika Ühendriikide sursaatkonna ees Tallinnas avaldas täna õhtul kell 17 paarkümmend inimest meelt Süüria võimaliku sõjalise karistamise vastu.

Avaliku koosoleku korraldajad on sügavas mures väljavaate pärast, et Süüria võib sattuda USA raketirünnakute alla juba lähiajal. Nad leiavad, et sõjalise jõu kasutamine käesolevas situatsioonis ei aita kuidagi kaasa sellele, et Süüria kodusõda leiaks rahumeelse lahenduse.

Koosolekul võis näha inimesi plakatitega, mis teatasid toetusest Süüria presidendile Bashar al-Assadile ning kuulutasid, et meile valetati Iraagi massihävitusrelvade kohta ja et meile valetati midagi Vietnami, Kambodža ja Serbia kohta ning Liibüasse humanitaarabi viimise kohta. Samuti, et valetatakse Süüria kohta ning et tulevikus hakatakse valetama Iraani kohta. Veel võis näha Osama bin Ladeni T-särgiga piketeerijat.

--------

Postimees toob kirjaviisi muutmata ära ürituse korraldajate petitsiooni, mis edastati ka Ameerika Ühendriikide suursaadikule Jeffrey D. Levine'ile ning välisminister Urmas Paetile ja kaitseminister Urmas Reinsalule.

«Petitsioon: Peatage Süüria kodusõja laienemine!

21. augustil k.a. kuulis kogu maailm keemiarelva rünnakutest Ghoutas, Süüria pealinna Damaskuse lähistel, mille tagajärjel hukkus erinevatel andmetel 355–1729 inimest ning 3600 inimest sai tervisekahjustusi.

Pärast intsidenti on USA president Barack Obama ja välisminister John Kerry teinud hulgaliselt avaldusi maailma avalikkusele, milles etteruttavalt, enne sõltumatu ÜRO keemiarelvaekspertiisi otsust ja diplomaatilisi läbirääkimisi, on süüdistatud Süüria võime vägivallategudes oma rahva vastu ning kutsutud maailma avalikkust üles toetama USA sõjalist karistusoperatsiooni Süüria suhtes. Samas jätab USA tähelepanuta võimaluse, et Süüria keemiarelvarünnaku taga võivad olla Süüria valitsusvägede vastu võitlevad mässulised, provotseerimaks USAd sisenema uude pikaajalisse konflikti sarnaselt lähiajaloos aset leidnud sõdadega Vietnamis, Afganistanis ja Iraagis. Maailma avaliku arvamuse kallutamine Süürias aset leidva kodusõja osas on aga toimunud juba mõnda aega ning pole harvad juhtumid, kus globaalselt tegutsevad peavoolu meediakanalid edastavad rahvusvahelisele üldsusele neile ette sokutatud infot, mis annab Süürias toimuva kohta moonutatud pildi. Vaatamata USA hiljutistele meeleheitlikele pingutustele leida liitlasi Süüria vastases sõjategevuses, eelistavad paljud riigid, sealhulgas USAga lähedastes suhetes olev Suurbritannia, läheneda käimasolevale konfliktile ratsionaalselt – võtta aeg maha ja koguda vettpidavaid tõendeid, mis viitaksid otseselt ja vastuvaidlematult Süüria valitsuse osalusele keemiarelva kasutamises oma riigi kodanike vastu.

Süüria ründamisega on USA tekitamas rahvusvaheliselt pingelises regioonis plahvatusohtlikku olukorda, mis halvimal juhul võib valla päästa maailmasõja. On kahetsusväärne, et Euroopa Liit, sealhulgas Eesti, on sedavõrd vähe haaranud initsiatiivi ja rakendanud diplomaatilisi jõupingutusi rahvusvahelise pingeolukorra leevendamiseks ja rahumeelse lahenduse leidmiseks antud konfliktis.

Meie, allakirjutanud, oleme sügavas mures väljavaate pärast, et Süüria võib sattuda USA raketirünnakute alla juba lähiajal. Leiame, et sõjalise jõu kasutamine käesolevas situatsioonis ei aita kuidagi kaasa sellele, et Süüria kodusõda leiaks rahumeelse lahenduse.

Kõike eelpoolöeldut arvesse võttes, Kutsume kõiki inimesi Eestis toetama igasuguseid rahualgatusi, et Süüria kodusõda ei paisuks ülemaailmseks konfliktiks!

Petitsiooni autorid: Vahur Luhtsalu, Peeter Liiv, Raivo Orgussaar»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles