Piirivalvur sikutas järvest välja tanki

Juhani Püttsepp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Piirivalvur Igor Shedunovi juhitud sõjaajaloohuvilised tõmbasid eile Ida-Virumaal Kurtna järvestiku Konnjärvest välja haruldase trofeetanki T-34, mille sakslased olid 1944. aasta taandumisel uputanud.

Narva karjääri 64-tonnine Komatsu buldooser tõmbas trosside abil endast rohkem kui poole kergema T-34 tagumise otsa nähtavale eile hommikul enne kella kümmet.

Siis takerdus pooleldi veest väljunud teraskoletis Konnjärve järsul kaldal puujuurtesse ja pani 525-hobujõulise Komatsu roomikud tühjalt maapinda kaapima.

Päästeameti, politsei ja keskkonnakaitse valvsa silma all uhtusid sõjaajaloo entusiastid mitu tundi veepumbaga pori, loopisid labidatega muda ja lõikasid mootorsaega jämedaid männikände, et raskele soomusmasinale teed vabastada.

Kell kolm pärast lõunat libises T-34 Sirgala kaevuri Mihhail Panovi juhitud Komatsu tõmbest viimaks leplikult järvekaldale.

Tanki alumisest luugist tulid koos veega välja aga mürsud. Tanki järvekaldast ülessikutamine katkes, Igor Shedunov palus poolesajal huvilisel plahvatusohtlikust objektist eemalduda ja kutsus sapöörid.

Narva jõe äärse Punamäe piirivalvekordoni vanemveebel Igor Shedunov leidis haruldase T-34 (seda marki tanke T-34/76 mudel 1940 tootis NSV Liit vaid ligikaudu 260 masinat) kohaliku elaniku teate peale kaks aastat tagasi, sukeldumisel vähem kui hektarisuurusse Konnjärve.

Tank lebas seitsme meetri sügavusel, kümne meetri kaugusel kaldast.

Üllatuslikult leidusid pinnalekerkinud tanki tornil nii vaevuaimatav kiri «Nõukogude Eesti eest» kui ka Saksa armee ristid. Dimitri Tihhonov Tallinna sõjaajaloo klubist oletas, et T-34 kuulus baaside lepinguga Eestisse tulnud 8. laskurkorpusele.

Tihhonovi versiooni järgi jäi tank 1941. aastal tervena sakslaste kätte, kes kasutasid seda 1944. aastal Kurtna järvestiku äärsel varupositsioonil.

Kui sakslased 1944. aasta septembris taganema pidid, lükkasid nad trofeetanki järve.

Relvahuviline piirivalvur Igor Shedunov (35) on vanu kaarte uurides, akvalangiga Narva jões sukeldudes ja Puhatu soos miiniotsijaga mütates välja toonud terve kollektsiooni Teise maailmasõja aegseid relvi.

Oma käega kordaseatud kuulipildujatest, miinipildujatest ja lennukikahuritest on Shedunov Gorodenka piirivalvekordoni majja üles seadnud väikese sõjaajaloo näituse.

Shedunovi unistuseks on 1944. aastal kuhugi Krivasoo mülkasse vajunud Saksa rasketanki Tiiger ülesleidmine ja oma leidudest Ida-Virumaa sõjaajaloo muuseumi rajamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles