Lissaboni leppe jõustumistähtaeg on endiselt selgusetu

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lissaboni leppe vastased Tšehhi konstitutsioonikohtu ees.
Lissaboni leppe vastased Tšehhi konstitutsioonikohtu ees. Foto: AFP / Scanpix

Kuigi Tšehhi konstitutsioonikohus leidis täna, et Lissaboni leping pole riigi põhiseadusega vastuolus, pole teada, millal euroskeptiline president

Václav

Klaus sellele oma allkirja annab.



«Tähtaega pole, see on tõesti ainult tema otsustada,» kommenteeris konstitutsioonikohtu välissuhete nõunik Vlastimil Göttinger. «Kuna kõik teised [ELi ülejäänud 26 liikmesriiki] on alla kirjutanud, on lepe meie jaoks siduv [Klausi] allkirjastamise hetkest,» lisas ta AFP-le.

Tšehhi on viimane Euroopa Liidu liikmesriik, mis pole ratifitseerinud ühenduse institutsioone reformivat ja otsustusprotsessi hõlbustavat lepet, mille eesmärk on muu hulgas ka laiendada ELi rolli välispoliitikas ja suurendada Euroopa Parlamendi rolli.

Klaus on varem lubanud, et ei takista pärast konstitutsioonikohtu heakskiitu enam ratifitseerimisprotsessi. Samas pole ta aga vihjanud, millal ta võiks reformileppe allkirjastada. Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy teatas aga reedel Brüsselis, et lepe jõustub juba 1. detsembril.

«Viimane tõke on kõrvaldatud, nüüd ei takista miski seda ratifitseerimast,» lausus aga Tšehhi peaminister Jan Fischer pärast tänast konstitutsioonikohtu otsust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles