Kosmoseprügi hulk on kuue aastaga kahekordistunud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Proton-M rakett Baikonuri kosmodroomil.
Proton-M rakett Baikonuri kosmodroomil. Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Kosmoseprügi hulk orbiidil on viimase kuue aastaga kasvanud üle kahe korra, teatas Vene kosmoseagentuuri esindaja täna.


«Kahe aastaga on kosmoselähedasele orbiidile tekkinud vähemalt 3100 uut kosmilist objekti mõõtudega üle 10-20 sentimeetri,» ütles Roskosmose ühendvalitsuse juht Juri Makarov Küprosel toimuval sümpoosionil «Kosmos ja inimkonna globaalne julgeolek».

«Selline kosmoselähedase ruumi reostumine on pretsedenditu. See ületab neljakordselt kõigi eelnenud aastate orbiidi reostumise keskmist tempot,» kinnitas ta.

Makarov lisas, et hinnangud erineva suurusega kosmoseprügi maksimaalne kontsentratsiooni osas on käesoleval aastal võrreldes 2003. aastaga kasvanud 2,3-2,6 korda.

«Vastavalt on suurenenud ka kosmoseaparaatide ja -prügi kokkupõrgete tõenäosus,» osutas ekspert.

USA kosmosejuhatuse andmetel oli 2008. aasta lõpu seisuga kataloogitud ligi 12 500 kosmilist objekti mõõtudega üle 10 sentimeetri, neist ligi tuhat moodustavad toimivad satelliidid.

Kuni 40 protsenti kosmilistest objektidest moodustavad rikkiläinud kosmoseaparaadid, samuti ärakasutatud kiirendusblokid ja kanderakettide viimased astmed.

Ligi 54 protsenti kataloogitud objektidest moodustavad fragmendid, mis on moodustunud kosmosetehnika plahvatamisel või objektide omavahelisel kokkupõrkel. Üle 300 000 fragmendi on mõõtudega 1-10 sentimeetrit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles