Savisaar: koalitsioon tähistab murrangut Eesti poliitikas

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna võimuleppe allkirjastamine. Jüri Pihl ja Edgar Savisaar.
Tallinna võimuleppe allkirjastamine. Jüri Pihl ja Edgar Savisaar. Foto: Peeter Langovits

Keskerakonna esimehe ja Tallinna linnapea Edgar Savisaare sõnul loob koalitsioon Sotsiaaldemokraatliku Erakonnaga eelduse põhimõtteliselt uueks poliitikaks kogu Eestis.

«Esmakordselt tekkis Eestis koalitsioon maailmavaatelistel alustel,» ütles Savisaar Raepressi vahendusel.

«See koalitsioon lähtub valijate tegelikest huvidest.» Savisaare sõnul tegi sellega kogu Eesti väga pika sammu Euroopa suunas. «See poliitiline veelahe, mis nüüd Tallinnas tekkis, on euroopalik veelahe,» ütles Savisaar.

Savisaar avaldas lootust, et konstruktiivset koostöötahet näitavad üles ka teised linnavolikogu fraktsioonid.

Savisaare sõnul läksid sotsid koalitsiooni tulekuga üle väärtuspõhisele poliitikale. «See ei läinud neil lihtsalt ja me tunnustame neid selle otsuse eest,» ütles Savisaar.

Linnapea rõhutas, et Keskerakond on rohkem kui keegi teine huvitatud tugevast partnerist. «Me ei taha kedagi nõrgestada, nii nagu teised parteid, nii ka meie mõtleme mitte ainult kohalikele, vaid ka Riigikogu valimistele. Loodud koalitsiooni tegevuse tipp ja võtmekoht on keskendumine kultuuripealinna aastale,» lisas Savisaar.

Oluliseks pidas Savisaar ka ühiste seisukohtade kujundamist Toompeal võimul oleva Andrus Ansipi valitsuse suhtes. «See võimaldab meie mõlemal fraktsioonil, mis on Toompeal opositsioonis, selgemini välja öelda oma positsioonid nii maksupoliitikas, omavalitsuspoliitikas, sotsiaalpoliitikas ja mitmes muus valdkonnas,» ütles Savisaar.

Täna sõlmitud koalitsioonis jätkuvad kõik head algatused –  näiteks programm Tallinn Aitab ja selle raames uute töökohtade loomine, teine elamuehitusprogramm, kõikide koolide renoveerimine, Tallinna avamine merele, eakatele pensionilisa maksmine, Tallinna telekanali rajamine.

Lisanduvad ka mitmed uued algatused: ühistupank, jäätmekäitluse ja tänavapuhastuse korraldamiseks munitsipaalettevõtete loomine, Lasnamäe trammi projekti elluviimine, Tallinna Vee tagasiostmine. Samuti käivitatakse järelvalvesüsteemi ümberkorraldamine – sel eesmärgil täiustatakse munitsipaalpolitseid, tuuakse erinevate ametite alt ühte struktuuriüksusse kokku ehitusjärelvalve, miljööväärtuslike alade järelevalve, parkimise kontroll, heakorra kontroll ja  kaubandustegevuse kontroll.

«Töötame lähikuudel välja ja esitame volikogule selle reformi läbiviimise kava,» ütles Savisaar. «Mul on hea meel, et suurte kogemustega Jüri Pihl selles osas vastutuse enda kanda võttis. Tervitan südamest sotse Tallinnas võimule tuleku puhul,» ütles Savisaar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles