Tõestus: Jõuluvana pole olemas :)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ükski teadusele tuntud põhjapõdraliik ei suuda lennata. Eksisteerib umbes 300 000 siiani uurimata ning klassifitseerimata bioloogilist liiki, millest enamik on küll putukad ja ainuraksed, kuid samas ei saa välistada, et on olemas senitundmatu lendav põhjapõdraliik, mida on näinud ainult Jõuluvana.

Maailmas on 2 miljardit last (alla 18 a. vanust isikut). Kuna Jõuluvana ilmselt ei teeninda muhameedlaste, hindude, juutide ega budistide lapsi, väheneb Jõuluvana poolt külastatavate laste arv 85% võrra ehk 378 miljoni lapseni. Keskmise laste hulgaga 3,5 perekonna kohta teeb see 91,8 miljonit kodu. Eeldame sealjuures, et igas majapidamises on vähemasti üks hea laps.

Kinkide laialitoimetamiseks on Jõuluvanal aega 31 tundi, arvestades ajavööndeid ja seda, et oma teekonnal liigub Jõuluvana idast läände. Sellisel juhul tuleb iga sekundi kohta keskmiselt 822,6 külastust. Mis tähendab, et iga jõulupühi tähistava majapidamise kohta, milles sisaldub vähemalt üks hea laps, jääb Jõuluvanal aega üks tuhandik sekundit selleks, et parkida, saanilt maha hüpata, läbi korstna majja ronida, kingid kuuse alla paigutada, pista kinni lastest ülejäänud piparkoogid, ronida korstna kaudu taas majast välja, hüpata saanile ja liikuda järgmise majani.

Eeldades, et kõik 91,8 miljonit kodu on maakera pinnal ühtlaselt jaotunud (mis loomulikult ei vasta tõele, kuid hõlbustab arvutusi), on majadevaheline keskmine kaugus 1,25 kilomeetrit, kogupikkuses 120,8 miljonit kilomeetrit, arvestamata peatusi selleks, mida igaüks meist vähemasti kord 31 tunni jooksul on sunnitud tegema, pluss toitumine jne.

Sellest järeldub, et Jõuluvana saan peab liikuma kiirusega 1040 kilomeetrit sekundis, mis ületab helikiiruse 3000 korda. Võrdluseks, kiireim inimese poolt seni loodud lennuaparaat — kosmosesond Ulysses — liigub kõigest haleda 43,8-kilomeetrise kiirusega sekundis. Normaalse põhjapõdra maksimaalne jooksukiirus ei ületa 24 kilomeetrit tunnis.

Kelgu laadung lisab probleemile järgmise tähelepanuväärse aspekti. Eeldusel, et iga laps saab jõuludeks ei midagi rohkemat kui keskmise suurusega Lego konstruktori (umbes 1 kg), tuleb kingituste kogumassiks 321 300 tonni, arvestamata sealjuures Jõuluvana ennast, keda üldiselt kirjeldatakse tüseda mehena. Normaalne põhjapõder suudab maad mööda vedada maksimaalselt 150 kg. Isegi kui arvestada hüpoteetilise "lendava põhjapõdra" jõudluseks kümme korda sama palju, jääb kaheksast või isegi üheksast põdrast katastroofiliselt väheseks. Vaja on 214 200 põhjapõtra. Mis kasvatab omakorda rakendi massi, arvestamata sealjuures saani endaga, kokku 353 430 tonnini. Jällegi võrdluseks - seda on neli korda rohkem kui kaalub Queen Elisabeth.

353 000-tonnine mass, mis liigub kiirusega 1040 kilomeetrit sekundis, tekitab tohutu õhutakistuse. Hõõrdumine vastu õhumolekule kuumutab vedavaid põtru samal viisil, nagu kuumeneb atmosfääri sisenev kosmoselaev. Saani vedavate põtrade esimene paar absorbeerib sellest tulenevalt sekundis 14,3 kvintiljonit dzhauli energiat põdra kohta. Seetõttu plahvatavad esimesed põdrad hetkega põlema, paljastades õhuvoolule järgmise põtradepaari ning tekitades seeläbi kõrvulukustavate plahvatuste seeria. Terve põdrarakend aurustub 4,26 tuhandiku sekundi jooksul. Jõuluvana surutakse samal ajal vastu saani seljatuge inertsijõuga, mis ületab Maa külgetõmbejõudu 17 500,06 korda. Võttes Jõuluvana kaaluks 125 kg, mõjub talle seega jõud mis võrdub massiga 2 157 507,5 kg.

Kokkuvõtteks - Isegi kui Jõuluvana kunagi proovis jõulu öösel lastele kingitusi tuua, on ta tänaseks kindlasti surnud. M.O.T.T.

Rahvapärimus Internetist

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles