Rootsi päevaleht soovitab ELi presidendiks Freibergat

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaira Vīķe-Freiberga
Vaira Vīķe-Freiberga Foto: SCANPIX

Rootsi päevaleht Dagens Nyhetes avaldas oma tänasel arvamusküljel toetust endisele Läti presidendile Vaira Vike-Freibergale, vahendab uudistevõrk LETA.

«EL vajab tugevat ja stabiilset liidrit, kes suudab liita. Tema nimi on Vaira Vike-Freiberga,» kirjutas leht.

Dagens Nyheter märkis ära, et ühenduse presidendi valimine on üsna kinnine protsess, mis leiab aset veel Rootsi eesistumise ajal, sel kuul. Leht hoiatas, et just avalike debattide puudumine tekitab ohu, et diplomaatilise protsessi käigus lähevad kaotsi parimad kandidaadid. Lõpptulemus võib olla, et välja valitakse värvitu keskpärane inimene.

Leht meenutas, et Lätis sündinud Vike-Freiberga lahkus kodumaalt Teise maailmasõja ajal, kasvas üles Marokos ja Kanadas, kus sai ka professoriks, ning naasis Lätisse 1998. aastal. Ta oli kaks ametiaega Läti president.

Vike-Freiberga tugevustena tõi Dagens Nyheter välja tema kõneosavuse ja head keelteoskuse. Võimalike vastuargumentidena märgiti ära see, et Läti presidendina toetas ta Iraagi sõda, Läti ei kuulu eurotsooni ning tema kandidatuur ei pruugi meeldida Venemaale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles