13 sõjaväelast tapnud psühhiaater jättis jälje internetifoorumitesse

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Major Nidal Malik Hasan.
Major Nidal Malik Hasan. Foto: Reuters / Scanpix

Texase osariigis asuvas Fort Hoodi sõjaväebaasi meditsiinilise ülevaatuse keskuses sõdurite pihta tule avanud psühhiaater major Nidal Malik Hasani kiitis radikaalsetes internetifoorumites enesetaputerrorismi.


39-aastane Jordaania päritolu muhameedlane sattus juba kuus kuud enne rünnakut USA Föderaalse Juurdlusbüroo huviorbiiti, sest kirjutas äärmuslikes internetifoorumites suitsuiiditerrorismist, vahendas uudisteagentuur AP.

Väidetavalt tõmbas Hasan võrdusmärgi enesetapuründajate ja sõdurite vahele, kes heidavad end granaadile, et päästa kaaslaste elu.

Anonüümseks jääda soovinud sõjaväeametnike teatel pole kindlalt teada, kas Hasan on kommentaaride autor, mistõttu ei alustatud selles osas ka ametlikku juurdlust.

Võimalike motiivide üle spekuleerides on meedias esile kerkinud ka asjaolu, et psühholoogiatudengina oli tal probleeme patsientidega suhtemisel ning ta vajas nõustamist ja erijuhendamist.

Tema õppejõud Thomas Grieger viitas ametieetikale ega soovinud asjaolusid täpsemalt kommenteerida, kuid tema sõnul oli Hasan enamasti väga vaikne, kuid ei rääkinud kunagi halba sõjaväe ega kodumaa kohta.

«Ta andis vande olla sõjaväele lojaalne,» kommenteeris Grieger. «Ma ei kuulnud midagi, mis oleks vandega vastuolus.»

Tulistaja nõbu Nader Hasan ütles telekanali Fox uudistele, et tema onupoega ootas ees Iraaki saatmine. Ühe Hasani kaasohvitseri teatel ei soovinud ta Iraaki minna. Väidetavalt kurtis Hasan oma sugulastele ka seda, et ta langes armees sõjaväekaaslaste mõnituste ohvriks.

Hasaniga koos töötanud erukolonel Terry Lee sõnul lootis Hasan, et president Barack Obama toob USA väed Afganistanist ja Iraagist ära. Väidetavalt tekkisid psühhiaatril erinevate seisukohtade pärast sõjaväelakaaslastega vaidlused.

Hasan sai tulevahetuses politseinikega haavata, kuid on stabiilses seisundis vahi all.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles