Reval Hotels Cup ühendab teotahtelisi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Postimees.ee

Olümpiavõitja Erki Noole algatusel sündinud rahvusvaheline seitsmevõistlus Reval Hotels Cup pakub mitmevõistluse koorekihile sisehooajal väärt võimaluse rivaalidega võimeid võrrelda.


Reval Hotels Cup mitmevõistluse graafik ~88K Peoperemees Nool teadis juba neli talve tagasi, millist üritust ta asjatundlikule publikule pakkuda soovib. «Peas oli kõik selge, kuid toetajate kaasamine esimeseks võistluseks kujunes keeruliseks,» ütles ta. «Alguses oli ka meedia huvi küllalt lahja.»

Esimene õnnestunud jõuproov mõjus nii osalejatele, kaasaelajatele, sponsoritele kui ka ajakirjandusele magnetina. Tänavu neljandat korda toimuv Reval Cup täidab rahvusvahelises kalendris haigutanud tühimiku.

«Oleme vigadest õppinud,» märkis Nool. «Avalöögi aeg polnud hästi valitud - võistlus algas reedel, publikut tuli loodetust vähem.» Samas on värvikas kergejõustikuetendus pealtvaatajaid iga aastaga üha enam peibutanud.

VIPid mekivad head veini

Mullu lõpetasid korraldajad piletimüügi plaanitust varem, sest Tallinna spordihalli ähvardas lõhkiminek. Kümnevõistluse maailmarekordiomaniku Tomash Dvoraki kaasalöömine küttis huvi haripunkti.

«Pealtvaatajad vajavad uusi nägusid,» tõdes Nool. «Tänavused peaesinejad on eelmistest kordadest tuttavad. Ei tea, kas uut publikurekordit tuleb, ent samasugused kahtlused on mind varemgi vaevanud.»

Korraldajad lõpetasid lisatribüünide paigaldamise alles eile hilisõhtul, täna on spordihallis 1000 istekohta. Sadakond VIPi võivad lisaks tugevate meeste heitlusele nautida veini, karastusjooke ja suupisteid. Mullu jälgis kahepäevast jõuproovi, mille võitis Roman Shebrle Tshehhimaa rekordi ja Reval Cupi tipptulemusega 6358 punkti, ligi 1600 spordihuvilist.

Korraldusraskused on lasunud peamiselt Noole, tema elukaaslase Kadri Kivise, Heino Sildoja ja Art Arvisto õlul. Transpordiga abistavad Eesti odaviskerekordi omanik Donald Sild ja sama alaga tegelenud Virko Kask. «Mulle on kurdetud, et piletid on kallid,» sõnas Nool. «Olen vastanud: pange käed külge, garanteerin tasuta sissepääsu.»

Jutumehed jäid ukse taha

Miljonikroonise eelarvega Reval Cupi piletihind pole aastatega tõusnud. Kahepäevapääse maksab 250, ühepäevapilet 150 krooni, alla 150 cm pikkused lapsed lubatakse halli tasuta.

Võistluse esikuuik saab auhinnaraha, võitja teenib tsheki väärtusega 6000 USA dollarit. Esimesel mõõduvõtmisel olid rahalised preemiad esikolmikusse jõudnutele, osalejate soovitusel kahandas Nool võidusumma 10 000 dollarilt 6000ni. «Eesmärk oli rahasaajate ringi laiendada,» märkis Nool. Tänavu teenib kuuendana lõpetanu 500 dollarit.

Suurürituse korraldamisega kaasneb ka ettenägematuid kulusid, korraldajad püüavad kahjumit vältida. «Esimesel aastal ei osanud kõigega arvestada. Ameeriklase Chris Huffinsi tiim tuli viimase lennukiga, kõik mõõduka hinnaga söögikohad olid suletud. Läksime viiekesi élysée’sse - odavaim praad maksis 180 krooni. Paar tuhat jälle läinud! Seesuguseid väljaminekuid oli veel.»

Osavõtjate kutsumisel lähtub Nool lihtsast põhimõttest - iga startija peab ka lõpetama, kui just vigastus jalust ei niida. «Jänkidega on suhted teravaks läinud. Meeste kohaletoomine on kallis, kulu ja tulu pole paraku tasakaalus. Viletsas vormis ameeriklased ei ole suutnud võistlust lõpetada.»

Kaks korda Noolele katteta lubadusi jaganud ja ajakirjanikele maailmarekordi löömisest rääkinud Trafton Rodgers ihkas tänavugi Eestit uudistada. «Ta oli valmis kulud ise katma, palus vaid, et starti lubataks. Ma polnud huvitatud - areenil American Dream ei toimi.»

Noolt ei ole alt vedanud üksnes ameeriklased. 1998. aastal võistlust alustanud usbekk Ramil Ganijev sukeldus pärast avapäeva koos aukülalise Eduard Hämäläineniga Tallinna ööellu.

Reval Cup - talvine Götzis

«Teise päeva hommikul ütles Ganijev, et vigastus ei luba tõkkejooksus startida,» meenutas Nool. «Tean põhjust väga hästi, mehed naasid peolt hommikul kell kaheksa. Soojendust tuli alustada kell kümme. Pohmelliga oli ilmselt ebameeldiv pingutada. Sellistel meestel pole Reval Cupile tagasiteed.»

Kaks päeva enne tänavust etteastet vaagis Nool tehtut ja kiikas ka tulevikku. «Vahel mõtlen, miks ma jaman. Töökoormus on suur, neli kuud peab rakkes olema. Kuid näen võistlusel tulevikku - võiks hakata pidama riikidevahelist arvestust. Seekord saaks pidada Eesti ja Ukraina maavõistluse. Keeruline poleks korraldada Euroopa minikarikavõistlust.»

Esmakordselt Reval Cupi õhkkonda nuusutav hollandlane Chiel Warners ootab põnevusega, kuidas paljukiidetud spordipidu tegelikult välja näeb. «Olen Reval Cupist kuulnud vaid positiivseid hinnanguid,» lausus eelmisel hooajal vigastuste küüsis vaevelnu. «Eriti ülistatakse kiiret rada ja mõnusat publikut. Kujutan ette, et see on nagu mainekas Götzise võistlus, ainult talvel.»

Götzises kolm korda Eesti rekordit parandanud Nool on Austria jõuproovi peakorraldajalt Konrad Lerchiltki õppinud. Samas jälgib Lerch Reval Cupi ka tänavu vahetult Tallinna spordihallis.

Arvamus

Andrei Nazarov
Eesti kümnevõistluse eksrekordimees

Hea võistlus, palju emotsioone. Kõik on harjunud, et Erki Nool on esinumber, kuid eelmisel aastal kujunes põhiesinejaks Aivo Normak.

Eestlased saavad mitmevõistlusest aru - Normak ületas 1.80, rahvas juubeldas, sest tema jaoks on see päris korralik tulemus.

Saksamaal või mõnes teises riigis ei teeks keegi niisuguses olukorras häält.

Katrin Klaup
treener

Indrek Kaseorg ei pidanud talvel võistlema. Kuna ta sai kutse, siis polnud põhjust keelduda - Reval Cup on alati hästi korraldatud. Treenerina pidanuksin minema täna-homme toimuvatele Rootsi meistrivõistlustele, kus osaleb kolm minu õpilast.

Tulin Reval Cupile, sest siin saan end erialaselt täiendada. Vaatan huviga, kuidas tipud on arenenud.

Jon Arnar Magnusson
Islandi rekordimees seitsme- ja kümnevõistluses

Tallinnas on alati meeldiv võistelda, sõbralik õhkkond liidab sportlased ja publiku suureks pereks. Abikaasa tahtis tänavugi minuga kaasa tulla, kuid on praegu õpingutega seotud ja pidi kurvalt koju jääma. Oleksin rahul 6000-6100 silmaga, millest peaks piisama sise-MMi pileti teenimiseks.

Lev Lobodin
Euroopa meistrivõistluste pronksimees 1994. ja 1998. aastal

Talvise tiitlivõistluse eel vajab mitmevõistleja ühte tugevat starti. Reval Cup ongi hea võimalus enda proovilepanekuks. Mina tahan Tallinnas lunastada MMi pileti. Arvan, et pean koguma 6200 punkti.

Deivil Tserp, Veiko Visnapuu
sport@postimees.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles