Igihaljas «Tom & Jerry» liikus vägivallafilmide lahtrisse

Argo Ideon
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Teleekraanil lapsi mõjutavate vägivallafilmide leviku asjus kultuuri- ja haridusministreilt aru pärinud Riigikogu liige Mai Treial teab selliste filmidena konkreetselt nimetada «Tom & Jerryt» ning «Miki-Hiirt».

«Ma ei ütle, et just need on kaks kõige vägivaldsemat,» lausus Treial. «Kuid neis on sellist mõttetut naha peale andmist, mille kohta ei saa öelda, et see õhkuks headusest.»

Kass Tom ja hiir Jerry on peategelased tuntud USA multifilmiseriaalis, kus nutikas hiir kavaldab järjest üle teda püüda ihkavat ablast kõutsi. Filmi esimese seeria joonistasid MGM stuudio animaatorid 1940. aastal, kolm aastat hiljem sai «Tom & Jerry» oma esimese Oscari-auhinna.

Miki-Hiire tegelaskuju lõi maailma konkurentsitult tuntuim joonisfilmirezhissöör Walt Disney veel vähehinnatuna 1928. aastal. Tänaseks on suurte kõrvadega Miki üks tuntumaid mitteametlikke Ameerika Ühendriikide sümboleid.

Teler lapsehoidjaks

Tom, Jerry ja Miki pole Rahvaliidu aseesimehe Treiali sõnul ainsad taunimisväärselt vägivaldsed filmitegelased. Kuid ta piirdus nende kahe näitega, sest rahvasaadik tunnistab: teda ennast pole action-filmid kunagi paelunud.

Treiali hinnangul vajab laps «Tomi & Jerry» vaatamiseks kindlasti isa, ema või vanaisa kõrvalolekut, kuid lapsed on liiga palju üksi teleri juures. Vanemad on aga sageli tööl ja hõivatud muude tegevustega. Televiisor jääb niiviisi lapsehoidjaks.

Multifilmiküsimust kergitama ajendas Treialit Tuglase-nimelise Ahja keskkooli lapsevanemate 55 allkirjaga pöördumine, mille kohaselt on Eesti telekanalid üle küllastunud vägivallafilmidest ja isegi eelkooliealistele lastele suunatud multifilmid on vägivaldsed.

Lahendusena ei poolda aga ka Treial tsensuuri kehtestamist, seda ei luba põhiseaduses sätestatud sõnavabadus.

«Ega kõiki asju keeldude ja käskudega lahendada saa,» nägi ta vajadust hoopis teadvustada lapsevanemaile paremini teema olulisust, et vanemad selgitaksid järglastele, kuidas suhtuda telerist nähtavasse.

Aastatetaguseid toredaid lastesaateid jääb Treiali sõnul ekraanil üha vähemaks. Ajaleht Meie Meel lõpetab kahjumi tõttu ilmumise.

«Need on tühikud, mida täita on keeruline ja järjekordselt jääb lastele rohkem aega arvuti ning teleriga sisustamiseks.»

«Samas võin öelda, et mulle väga meeldis see, kui nägin «Kahvli» saates noorte meeste esinemist, kes olid asutanud Eesti Seksiliidu. Väga intrigeeriv pealkiri, kuid nemad tahaksid tegeleda arvuteis pornograafiat tõkestava filtri pakkumisega. See on igati tore ettevõtmine ja nendele tegijatele ma küll lausa sooviksin jõudu.»

200 000 mõrva

Kultuuriminister Signe Kivi osundas Riigikogus telekanalit CNN, mille järgi saab inimene enne täisealiseks saamist näha teleri vahendusel umbes 200 000 mõrva.

«Tsensuur on Eestis põhiseadusega keelatud. Tagatud on ka üldine sõnavabadus,» tõdes Kivi Treiali arupärimisele vastates.

Vastavalt seadusele peab vägivaldse sisuga saadete kodeerimata kujul edastamise korral eelnema neile vastav hoiatus helis või selgelt tajutaval visuaalsel kujul.

Minister Kivi sõnul täidavad Eesti telekanalid seda nõuet korrektselt.

Lisateavet aadressil: www.geocities.com/mgmshorts/characters/tomjer.htm

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles