Briti ajaleht: Arctic Sea kaaperdaja palkas Vene ärimees

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaubalaev Arctic Sea Malta sadamas.
Kaubalaev Arctic Sea Malta sadamas. Foto: Reuters / Scanpix

Kaubalaeva Arctic Sea ühe väidetava kaaperdaja, Lätis elava Dmitri Savini sõnul palkas ta tööle «rikas Vene ärimees» Vladimir Jarovoi, kirjutas tänane Briti ajaleht The Sunday Times.


Ajalehe andmetel võttis just Savin alates 2. augustist laeva pardalt mitu korda ühenduse Arctic Sea omaniku Solcharti juhi Viktor Matvejeviga, ähvardades mõne meeskonnaliikme maha lasta, kui omanik temaga ei räägi ning väites, et laeva on hõivanud «25 sõdurit ning see on oma jõudu näidata sooviva suurorganisatsiooni kontrolli all».

Samuti hoiatas helistaja, et tal on kaasosalisi, kes jälgivad Matvejevi perekonda ning ähvardas tema tütart Katjat, kes töötab samuti Solchartis.

34-aastane Läti elanik Savin, keda tunti laeval «Alfana», töötas kuni eelmise aastani Eesti firmale Alexela Logistics kuulunud Pakri Tankersi juhina. Koos temaga oli Arctic Sea pardal tema poolvend Vitali Lepin.

Matvejevi sõnul nõudis helistaja ühes teises kõnes temalt 1,5 miljoni euro suurust lunaraha.

«Ta ei nimetanud kordagi kogusummat, ütles vaid, et mõistlik tundub olevat 60.000 igale «sõdurile». Ta ei rääkinud üksikasjalisemalt, kuidas raha tuleks maksta. Mulle jäi mulje, et tal pole selget plaani ning ta mõtles kõike käigupealt ise välja. Tundus, et ta pole päris kindel, mida edasi teha. See oli kummaline, kuid mul oli alati tunne, et olukorda kontrollin mina, mitte tema,» rääkis Matvejev.

Sama helistaja võttis ühendust ka Arctic Sea kindlustusfirmaga ning ähvardas hakata meeskonnaliikmeid tapma, kui 1,5 miljoni euro suurust lunaraha välja ei maksta.

Savin on uurijatele öelnud, et tema palkajaks oli «rikas ärimees» Vladimir Jarovoi.

Savini sõnul asutas Jarovoi keskkonnakaitsefirma GreenHouse ning palkas Savini jälgima heitmete uputamist Läänemerre. Savini sõnade kohaselt lubati talle kuus palgaks 4000 eurot (62 600 krooni).

«Dmitrile maksti alati hästi,» rääkis Savini abikaasa Gunta. «Ta sai kuus 4000 eurot ja tema töö oli alati seotud merega. Viimasel ajal otsis ta pidevalt tööd. Mul pole aimugi, kuidas ta sattus Arctic Sea'le, kuid on absurdne arvata, et ta võis laeva kaaperdada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles