Sitsiilia ärimees üritas Vene kapitaliga raudteed erastada

Erkki Erilaid
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Rail Estonia projektijuht Tony Massei üritas pärast suurinvestorite loobumist päästa Eesti Raudtee erastamisprojekti Vene kapitaliga, mille kahtlane päritolu sundis sellest siiski loobuma.

Meeleheitliku sammu kaasata Vene päritolu kapitali vahendav finantseerimisfond oma pakkumisse tingis USA juhtiva insenertehniliste lahenduste ja ehitusteenuse pakkuja Bechteli loobumine Eesti Raudtee erastamisel osalemisest. Kõikides maailmajagudes tegutseva Bechteli aastakäive küünib üle 15 miljardi dollari.

Eesti Raudtee erastamise peatamine kohtu poolt sundis suurfirmat Eesti projektis osalemisest loobuma.

Rail Estonia projekti päästmiseks võttis USAs rahapesus ja finantspettustes süüdi mõistetud ning praegu tagaotsitav Massei, õige nimega Antonio Angotti, ühendust Londonis resideeriva ennast Baltic Equity Fundi juhiks nimetava Giovanni Sposatoga. Massei kohtus Sposatoga pärast viimase käiku Eesti Välisinvesteeringute Agentuuri ja majandusministeeriumi.

Välisinvesteeringute agentuuris tutvustas Sposato end kui Belgia firma Lernout & Haustie strateegilise arengu direktorit.

Välisinvesteeringute agentuuri juhtkonnale tundusid agentuuri pressiesindaja Aili Ohlau sõnul ärimehe plaanid huvipakkuvad ning talle soovitati kohtuda majandusministriga. Sposatoga oli koos teinegi ärimees, kes üritab rajada Eestisse autokummide töötlemise tehast. Ärimehe nime ei soostunud Ohlau avaldama.

«Minu hinnangul pole siiani keegi tõestanud, et Sposato või tema kaaslase näol oleks tegu petturitega,» põhjendas Ohlau.

Majandusministeeriumis kohtus Sposato minister Mihkel Pärnojaga 18. jaanuaril. Pärnoja sõnul oli kohtumisel põhitähelepanu investeerimisvõimalustel tehnoloogiasse ning Eesti Raudtee erastamist eraldi teemana tema ja Sposato kohtumisel ei käsitletud.

Konkreetsetest investeeringute summadest kohtumisel juttu polnud ning info puudutas üksnes Sposato poolt väidetavalt esindatava investeerimisfondi üldist mahtu, kinnitas Pärnoja eile BNSile.

Rail Estoniaga lähedalt seotud isiku kinnitusel tutvustas Sposatot Rail Estonia juhile John Orrisonile Massei. «Kuna Rail Estonia oli kaotanud tänu Tallinna halduskohtusse esitatud kaebuse tõttu senised finantsinvestorid, siis oldi valmis ka läbi rääkima,» meenutas tundmatuks jääda soovinud allikas.

Väidetavalt üritas Orrison kontrollida Sposato tausta nii USA saatkonna, FBI kui ka siinse finantsnõustaja Hannes Tamjärve kaudu ning otsustas tehingust loobuda. Tamjärve palvel läks Sposatoga kohtuma endine Hansapanga juhatuse esimees ja praegune Tallinna linnapea Jüri Mõis. Mõisa hinnangul on tegu sullerite võrguga, mille põhimees on Tony Massei.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles