Frosch: ministrid vastutagu luure eest

Risto Berendson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalle Laanet
Kalle Laanet Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Poliitikute hinnangul on Eesti luureteenistuse looja ja teabeameti endise juhi Ants Froschi idee luurejuhtide vastutuse delegeerimisest ministrite kaudu poliittasandile väärt mõte.



Frosch käis laupäeval Postimehes välja idee kaasata Eestis oluliste luureoperatsioonide sanktsioneerimisse brittide eeskujul sise- või välisminister. Nüüdne olukord, kus luurejuhid otsustavad sisuliselt ise iga operatsiooni vajalikkuse üle, asetab tema väitel luurejuhile liialt suure isikliku vastutuskoorma.



Froschi hinnangul peaks riik suutma ministrite või peaministri tasandil anda julgeolekuasutuste toimimisele kriitilise hinnangu.



Endine siseminister, Keskerakonda kuuluv riigikogu liige Kalle Laanet on mõttega enda sõnul «absoluutselt nõus».



«Sellisel juhul ei saaks minister kunagi öelda, et tema ei teadnud toimunust midagi,» ütles ta. «Ühest küljest üritatakse luureasutuste juhtimist alati poliitikast distantseerida, kuid on fakt, et välisluure on alati poliitikaga seotud.»



Siseminister Marko Pomerantsi (IRL) sõnul ei sega ükski seadus teda praegugi kaitsepolitsei korraldatud vastuluureoperatsioonidega kursis olla, kuid vajadusel võiks minister võimalike ebaõnnestumiste eest tõesti laiemalt ka vastutada.



Ta ütles, et saab teada kõik, mida tal kapo tegemistest on vaja teada. «Mind siiski pühendatakse strateegilistesse asjadesse,» ütles siseminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles