Retseptivabrikandid tunnistavad oma süüd

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andre Ernesaksale ei ole see esimene karistus.
Andre Ernesaksale ei ole see esimene karistus. Foto: Liis Treimann

Eilsel Harju maakohtu istungil selgus, et sadadele Soome narkomaanidele ebaseaduslikke retsepte välja kirjutanud endised psühhiaatrid Aleksandr Štšennikov ja Milvi Koplus ning «ärimees» Andre Ernesaks ei eitagi oma süüd.



Kuigi keegi neist kolmest ei tagunud eile rusikaga vastu rinda ega öelnud: «Jah, olen narkoravimite retseptidega äritsemises süüdi!», ilmnes see ringkonnaprokurör Taavi Perni jutust. Nimelt teatas prokurör Pern kohe istungi alguses, et ta on jõudnud süüdistatavate ja nende kaitsjatega karistuse osas kokkuleppele.

Et riik süüdistab Ernesaksa (38), Koplust (74) ja Štšennikovi (56) grupilises, korduvas ja suures ulatuses toime pandud narkootiliste ja psühhotroopsete ainete ebaseaduslikus käitlemises, tegevusloata ja keelatud tervishoiuteenuse osutamises OÜ Calendula sildi all ning dokumentide võltsimises, tähendaski prokuröri mainitud kokkulepe seda, et kolmik tunnistab oma süüd.

Kokku tuvastas eeluurimine, et Calendulast väljastati 1553 retsepti, millest 1525 alusel osteti Tallinna apteekidest kas Alprazolami, Subutexi või muid narkomaanide meelisravimeid. Ernesaksa süüdistatakse lisaks sellele ka tähtsa isikliku dokumendi kuritarvitamises, Štšennikovi aga purjus peaga autojuhtimises.

Ometi jäi kohtunik Valeri Lõõnikul eile oodatud kokkulepe sõlmimata. Ernesaksa kaitsja vandeadvokaat Andres Gorkin nentis, et osaliselt on see tema süü. Ta polevat jõudnud mahuka süüdistuse kõiki detaile oma kaitsealusega läbi arutada, pealegi olevat 29. aprillist vahi all istuval Ernesaksal mingi tõbi kallal, mistõttu Gorkin palus eelmenetluseks uue aja määrata.

Uus katse kokkulepe sõlmida tehakse 7. detsembril. Kas see tähendab Ernesaksale, Koplusele ning Štšennikovile vanglakaristust, prokurör eile ei öelnud. Ta viitas vaid, et kolmikule süüks pandud kuritegude eest näeb seadus ette 3–15-aastase reaalse vabadusekaotuse.

Koplus ja Štšennikov keeldusid eile kohtusaali minemast, sest kartsid fotograafe. Liikuma hakkas tõrges tandem alles siis, kui kohtunik lubas, et saalis neid ei pildistata. Ka neile esitatud küsimused jäid vastuseta. «Me ei kommenteeri midagi,» teatas Štšennikov.

Töökad «arstid»
•    Keskharidusega Ernesaksal puudus tervishoiuteenuse osutamise luba, ent tema kirjutas arvutil retsepte ja printis neid välja.
•    Štšennikovil ja Koplusel oli küll arstilitsents (enam neil seda pole), kuid tegelikult nad ei töötanud OÜs Calendula, ka polnud firmal luba mingit tervishoiuteenust osutada, saati siis narkomaane tõvest võõrutada.
•    Štšennikov ja Koplus jätsid vastuvõtul käinud narkomaanide tervisliku seisundi fikseerimata, kuid kirjutasid neile välja 1553 võltsitud ravimiretsepti mitmete narkootilisi ja psühhotroopseid aineid sisaldavate ravimite, näiteks Alprazolami ja Subutexi ostmiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles