Fort Hoodi tulistaja üritas Al Qaedaga ühendust võtta

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jennifer Arzuaga oma nõo reamees Francheska Velezi fotoga. Rase Velez oli üks Fort Hoodis tapetutest.
Jennifer Arzuaga oma nõo reamees Francheska Velezi fotoga. Rase Velez oli üks Fort Hoodis tapetutest. Foto: AP / Scanpix

Eile kogunes tõendeid selle kohta, et möödunud nädalal Texases Fort Hoodi sõjaväebaasis 13 inimest maha lasknud ja 30 vigastanud major Nidal Malik Hasanil oli sidemeid terroristidega, kirjutab tänane ajaleht The Times. Luure teadis juba kuid enne tulistamist, et Hasan oli üritanud kontakteeruda luureteenistus Al Qaedaga seotud isikutega.

Sõjaväepsühhiaatrist Hasan tõmbas Ühendriikide luureteenistuste tähelepanu endale juba mitu kuud tagasi sellega, et üritas elektrooniliste vahenditega kontakteeruda Al Qaeda liidritega, vahendas uudistevõrk ABC News anonüümseid allikaid.

Väidetavalt oli Hasanil sidemeid Anwar al-Awlaki nimelise USAs sündinud islamivaimulikuga, kes kolis pärast 2001. aasta 11. septembri rünnakuid Jeemenisse. Eile nimetas al-Awlaki Hasani kangelaseks.

Juhul, kui seos major Hasani ja rahvusvaheliste äärmuslaste võrgustiku vahel leiab tõestust, on Texase sõjaväebaasis toimunu esimene terrorirünnak Ühendriikide pinnal pärast 2001. aastat.

 

Järjest pikemaks on kasvanud ka nimekiri varem tähelepanuta jäänud vihjetest Hasani võimaliku kaldumise kohta ekstremismi radadele. Näiteks 2007. aastal Marylandis teistele lahingustressi spetsialistidele peetud ettekandes teatas Hasan, et tema jaoks on usk tähtsam kui Ühendriikide põhiseadus, ning võrdles suitsiiditerroriste sõduritega, kes on valmis rekvavendi oma kehaga kaitsma.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles