Autotee ähvardab Tiskres hävitada vanad tammed

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tiskresse kavandatava Aaviku uuselamurajooni naabruses sirguvad kolm sajanditevanust tamme võivad sattuda buldooserite roomikute alla, sest kohalike elanike andmetel rajatakse üle puude asukoha autotee.

Rajatava elamurajooniga sarnaselt Aaviku nime kandvas talus elava äia-ämma juures tihti peatuva Tiimar Laine mõõdulint andis tammede ümbermõõduks lühema mehe pikkuse - kahel puul 162, kolmandal 172 cm.

«Räpina metsaülema Raivo Võlli sõnul teeb see puude vanuseks nii 200-300 aastat,» ütles Laine.

Leinamänd jääb alles

Muistsete eestlaste riituse- ja rahupaikades tammehiites sirgunud pühade puude järeltulijate juurest jääb vaid 100-150 meetrit leinamännini, mille TV 3 möödunud laupäeval omamoodi meediakangelaseks tegi. Pärast seda lubas elamuprojekti vedav KMG Ehitus Baltimaade teadaolevalt ainukese leinamänni kasvama jätta ning ümbritseda puu kaitsetsooniga.

Et linnavalitsuse interneti koduleheküljel rippunud kava kohaselt ähvardab kolme tammepuud elamuteni viiva ummiktee alla jäämine, pöördus Laine Tallinna abilinnapea, Isamaaliitu kuuluva Heiki Kivimaa alluvate poole. «Pärast pikka keerutamist kuulsin, et teate - igal asjal on oma hind,» meenutas Laine oma nime ütlemata jätnud meesametniku kuu tagasi öeldud sõnu.

120-aastase ajalooga Aaviku kaluritalu hooned tosina aasta eest ostnud Peeter Sumi ütles, et mäletab neid kolme puud juba vähemalt pool sajandit, ning selle aja jooksul pole keegi püüdnud neid maha võtta. «Et selline puu maha võtta, selleks peab ikka karm mees olema,» nentis ta.

KMG Ehituse juhatuse esimees Tiit Nurklik ei osanud eile õhtul tammede kohta midagi öelda, kinnitas aga, et mingit lageraiet ehitusplatsi puhastamiseks ja teedevõrgu rajamiseks plaanis pole.

«Nihutasime viimases planeeringuvariandis viie meetri võrra ühe tee asukohta - tõenäoliselt on jutt samast lõigust,» lausus Nurklik. «Me üritame säästa igat puud ükskõik mis liigist ning planeerimisel nõustab meid ka dendroloog Aino Aaspõllu.»

Ehitajad muudavad plaane

Just Eesti Dendroloogiaseltsi president Aaspõllu avastas Tiskre oja liivasel kaldal sirguva haruldase, 166 sentimeetri jämeduse ja ligi sajandivanuse leinamänni.

Selle puu säästmiseks tõmbas KMG Ehitus oma plaanides kriipsu peale kaheksale elamule.

Praeguseks on kavandatava elamurajooni maht Nurkliku sõnul kahanenud esialgselt 84 hoonelt 67 peale. «Ma ei oska ühe maja keskmist hinda täpselt öelda, aga väga umbmääraselt hinnates pakuks suurusjärguks miljoni,» ütles Nurklik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles