Kohtulahend: kinkekaarti kasutasid Mutli naine ja ämm

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratiivne foto.
Illustratiivne foto. Foto: Raigo Pajula.

Tallinna abilinnapea Jaanus Mutli kaasuses teisipäeval langetatud Harju maakohtu otsusest selgub üheselt, et Farmaatsiatehaselt saadud kinkekaardiga käisid reisimas Mutli elukaaslane ning ämm ja Mutli isiklikult tasus reisibüroole reisi eest raha juurde.


Tunnistajate ütlustest nähtub, et Mutli ise suhtles kinkekaardiga reisi tellimisel reisibüroodega. Domina World Travel AS-i töötaja märkis, et Mutli saatis neile ka e-kirja, milles märkis, et tema asemel sõidab reisile hoopis tema elukaaslane. Samuti maksis Mutli mitmel korral kavandatava puhkusereisi eest raha juurde. Mutli elukaaslane ja ämm tunnistasid reisil käimist.

Kui Mutli rõhus asjaolule, et pole tõendatud, nagu oleks ta isiklikult kinkekaardi reisibüroole esitanud, siis kohus ei pidanudki seda väga oluliseks, kuna tunnistajate ütlustest selgus üheselt, et reisil käisid Mutlile lähedased inimesed.

«Pistise vastuvõtmine tähendab ametiisiku poolt vara või mingi muu soodustuse, hüve enda valdusse saamist, selle kasutamist. Seejuures pole oluline, kas seda hüve kasutab ametiisik või tema lähedased (perekonnaliikmed). Ajalisest aspektist ei ole oluline ka see, kas pistise võtmine toimus enne või pärast ametiisiku poolt pistiseandja huvides tegutsemist,» märkis kohus.

Ühtlasi märkis kohus, et Mutli ja Tallinna Farmaatsiatehase AS omasid Mutli ametikohaga seonduvat puutumust. Nimelt selgus, et Farmaatsiatehas sai AS-ilt Lasnamäe Tööstuspark ühe objekti rendiõiguse, kusjuures hääletus selles küsimuses toimus Mutli kabinetis ning sellel osales ka Mutli ise. Koosoleku protokollist nähtub Mutli toetav sõnavõtt Tallinna Farmaatsiatehase aadressil, samuti hääletas Mutli nende kasuks.

Harju maakohus leidis teisipäeval, et väärteo korras Mutlit karistada ei saa, küll aga tuleks kuriteotunnuste ilmnemise tõttu algatada toimunu uurimiseks kriminaalasi.

Kohus tühistas Põhja prefektuuri kriminaalosakonna korruptsioonikuritegude talituse 2009. aasta 30. juuli otsuse Mutli (35) väärteoasjas ja lõpetas menetluse, kuna väärteo aegumistähtaeg on möödunud. Samas märkis kohus, et Mutli teos on ilmnenud pistise võtmise ehk kuriteo tunnused ning seetõttu otsustas kohus saata väärteomaterjalid Põhja ringkonnaprokuratuuri kohtueelse menetluse korraldamiseks.

Mutli teatas, et kaebab maakohtu otsuse kindlasti edasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles