Tartlannadest maailmarändurid avameelitsevad uues reisiromaanis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Terje Toomistu ja Berit Renser
Terje Toomistu ja Berit Renser Foto: Erakogu

Möödunud reedel esitlesid noored maailmarändurid Terje Toomistu ja Berit Renser Tartu klubis maailm oma esimest reisiromaani «Seitse maailma». 2007. ja 2008. aasta sügistalvel aset leidnud Lõuna-Ameerika reisist ja selle tulemusena sündinud raamatust räägib Elu24 lugejatele üks raamatu autoritest, Terje Toomistu.

Mis reisi raamat täpsemalt kajastab ja kuidas tuli mõte oma reisikogemused raamatusse panna?
Raamatu tegevus toimub Peruus ja Boliivias, kus rändasime viis kuud ja kirjutama hakkasime seda sellepärast, et kui reisilt tagasi Eestisse jõudsime, ei jäänud meil muud üle, kui kogu lugu kirja panna, sest kogemus tervikuna oli piisavalt pöörane ja maailmapilti nihutav.

Milline mälestus oleks heaks näiteks mõnest pöörasest sündmusest?
Kui meid Peruu rannas relva ähvardusel paljaks rööviti, pidime leidma viisi, kuidas rahatult edasi rännata. Sündmuste keerises sattusime džunglisse šamaanide hurtsikusse elama, kus osalesime ka nende ayahuasca rituaalides.

Mille poolest erineb teie raamat kümnetest omasugustest?
Meie raamat on ilmselt avameelsem, kui mõni dokumentalist saaks endale lubada.

Mida sa avameelitsemise all täpsemalt silmas pead?
(naerab) Raamatus kirjeldame avameelselt kogemusi Peruu kolme maagilise taimega.

Kas on reisimisest mõneks ajaks küllalt või kavatsete varsti jälle proovida?
Kindlasti kavatseme ka edaspidi mastaapsemaid rännakuid ette võtta, sest nii või avastada endas ja ümbritsevas uusi dimensioone.

Kas jagate raamatus selliseid «Lonely Planet» - tüüpi reisijuhiseid ka?
Eiei, eelkõige on tegemist romaaniga. See on on ilukirjanduslik interpretatsioon meie reisist. Reisijuhiseid ja otseseid näpunäiteid sealt ei leia. Aga kellel on huvi näiteks šamanismi vastu, siis see leiab sealt küll palju mõtlemisainet. Tegu on ikkagi reisiromaanina, milles on kombineeritud reisikiri ja romaan.

Kõike raamatust loetavat ei maksa siis vist tõena võtta?
Selle peale ütleks raamatu tegelane Alvaro: «See on maailm, nagu mina seda näen. Järelikult see on minu jaoks tõene. Minu maailm. Ei ole vahet, kas see on sinu jaoks reaalne või fantastika.

«Seitse maailma» autorid Berit Renser ja Terje Toomistu on seigelnud koos neljas maailmajaos ning nende blogi http://avantyristid.blogspot.com/ on võitnud korduvalt Eesti aasta parima reisiblogi auhinna.

KATKENDID RAAMATUST

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles