Riik taunib ETV kava saated juunis lõpetada

Argo Ideon
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kultuuriministeerium peab emotsioonide ülekeemiseks Eesti Televisiooni tippjuhi Aare Urmi eileõhtust teadet, et pilt kaob ekraanilt jaanipäevaks.

«Ma ei arva, et asi nii hull on,» kinnitas eile õhtul Postimehele kultuuriministeeriumi kantsler Margus Allikmaa. Tema hinnangul on valitsuse lubatud 37 miljoni krooni tagamisega hädavajalikumad kulud kaetud, ning Urmi avaldused on ennatlikud ja üliemotsionaalsed.

Ka rahandusminister Siim Kallas hindas eile, et valitsuse eilne otsus anda ETV-le laenugarantii 37 miljoni krooni ulatuses on piisav telekanali eetris püsimiseks.

Kümned miljonid võlgu

«Alguses öeldi, et kui 77 miljonit ei saa, siis lülitame pildi välja,» rääkis Kallas. «Nüüd öeldi, et kui 45 miljonit ei saa, siis lülitame pildi välja. Oletame, et ka 37 miljoniga pilti välja ei lülitata.»

Eesti Televisiooni peadirektor Aare Urm teatas eileõhtuses meediakanalitele tehtud avalduses, et valitsuse otsus «ei lahenda ETV finantskriisi ja paneb meid olukorda, kus oleme jaanipäeva järel sunnitud saadete tootmise ja edastamise lõpetama».

ETV-l on praegu Urmi sõnul 30 miljonit krooni tähtajaks tasumata kohustusi, ning igal järgneval kuul lisandub kaks miljonit krooni. Teisel poolaastal tuleb maksta võlausaldajatele veel umbes 30 miljonit krooni.

Postimehe andmeil võlgneb järgmise aasta eurovisiooni lauluvõistluse korraldaja ETV umbkaudu kaheksa miljonit krooni ka Euroopa Ringhäälingute Liidule (EBU). Urm viitas eile avalikkuses sündmusi kommenteerides sellele, et rahapuuduses vaevlev ETV peab tegema otsuse, et loobub Eurovisiooni korraldamisest.

ETV ekspeadirektori Toomas Lepa hinnangul on ETV jooksev eelarve ja Eurovisiooni korraldamine aga kaks täiesti eri asja, ning Urmi poolt pole õige nende sidumisega valitsusele survet avaldada. Valitsus on Eurovisiooni korraldamisele põhimõttelise jah-sõna öelnud ja vastavad summad plaanitakse järgmise aasta riigieelarvesse.

Segane süsteem

Kallas kinnitas, et valitsus tegi oma otsused lähtudes numbritest ja suhteliselt kiretult. «Tegemist on päris suure vastutulekuga,» märkis ta. Lisaks lubas rahandusminister järgmisel aastal ETV ja Eesti Raadio rahastamist eelarvest suurendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles