FT: Itaalias arreteeriti tuulepargi tippjuhid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuulepark.
Tuulepark. Foto: Reporter.ee

Itaalia finantspolitsei teatas eile, et nad arreteerisid operatsiooni «Tuulest viidud» käigus riigi kaks prominentseimat tuuleenergia-ärimeest.


Politsei sõnul süüdistatakse mehi tuuleparkide ehitamisel riigiabi väljapetmises. Samuti uuritakse tuuleparkide müüki välismaistele ettevõtetele.

Energiafirma IVPC juht ja Itaalia riikliku tuuleenergia assotsiatsiooni president Oreste Vigorito arreteeriti teisipäeval Napolis. Tema Sitsiilia äripartner Vito Nicastri võeti vahi alla Alcamos.

Sitsiilias ja Napoli piirkonnas arreteeriti veel kaks mees. Süüdistused esitati veel 11 inimesele, keda aga ei vahistatud.

Itaalia juhtiv tuuleparkide ehitaja ja käitaja IVPC telefonikõnedele ei vastanud. Vigorito on tuntud ka kui Benevento jalgpalliklubi president.

Rahandusministeeriumi pettusevastane politsei käivitas operatsiooni «Tuulest viidud» aastal 2007 ning alustas sellega, et blokeeris majandusarengu ministeeriumi poolt väljastatud riigiabi summas 9,4 miljonit eurot. Möödunud aastal konfiskeeris politsei Sitsiilias seitse IVPCga seotud tuuleparki, kus kokku oli 185 tuulikut.

Omapoolse paralleeluuringu on käivitanud ka Sitsiilia maffia-vastased prokurörid. Aprillis öeldi Financial Timesile, et riiklike toetuste abil oli ehitatud hulgaliselt tuuleparke, mida aga kunagi tööle ei pandud.
Politsei ütles eile, et nad saatsid dokumendinõuded viiele IVPCga seotud välisfirmale, millest kaks paiknevad Hollandis ja kolm Hispaanias. Itaalia ametivõimud on andmeid palunud ka teistelt, Iirimaal ja Suurbritannias baseeruvatelt firmadelt, mis väidetavalt on IVPC tütarettevõtted.

Politsei sõnul viisid nad läbi kontrollreide 12 Itaalia firmas, millest üheksa kannavad nime IP Maestrale erinevaid variante ning on registreeritud samal aadressil kui Napoli lähedal Avellinos paiknev IVPC.
Suurbritannia firma International Power, kes on ligi 15-prutsendise turuosaga üks Itaalia möödunud aasta suurimaid tuulepargi-operaatoreid, tunnistas end IP Maestrale firmade omanikuks.

International Power omandas Maestrale tuuleparkide-portfelli 2007. aastal 1,8 miljardi euro eest Iiri firmalt Trinergy, kes omakorda oli ostnud selle kaks aastat varem IVPC käest. Mõned neist parkidest oli rajanud Nicastri, kuigi IP ütles Financial Timesile aprillis, et neil temaga otsekontakte polnud.

International Power, keda õigusrikkumuses ei süüdistata, ütles eile Londonis, et nad olid Itaalias läbi viidud arreteerimistega kursis. «Itaalias aetakse kriminaalasju konfidentsiaalselt ning me ei kommenteeri hetkel ei arreteerimisi ega nendega seotud isikuid.»

Nicastri ütles Financial Timesile aprillis, et «enamuse» Sitsiilia tuuleparkidest oli ehitanud tema. Seejärel oli ta mõned projektid IVPC-le edasi müünud, kes omakorda pidi müüma nad välismaistele ettevõtetele.
Tema sõnul olid nad kõik tol ajal töös. Eile tema kontorist kommentaari saada ei õnnestunud.


Copyright The Financial Times Limited 2009.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles