Arvutimäng õpetab küberkiusamisest hoiduma

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mängus Carnegie Cadets saavad lapsed õppida, kuidas internetis turvaliselt liigelda
Mängus Carnegie Cadets saavad lapsed õppida, kuidas internetis turvaliselt liigelda Foto: www.carnegiecyberacademy.com

Kuna küberkiusamine muutub üha tõsisemaks probleemiks, tegeletakse lahenduste leidmisega kõikjal ning Riigi Infosüsteemide Arenduskeskuse (RIA) infoturbe eksperdi Anto Veldre sõnul arendatakse näiteks Inglismaal mängu, mis jäljendab erinevaid küberkiusamise juhtumeid.


«See õpetab lastele, kuidas stressi, pinge ja hirmuga toime tulla, samuti empaatia tähtsust ja teistega arvestamist. Lapsed võtavad mängus kiusamise ohvri nähtamatu sõbra rolli ja püüavad ohvrit aidata täpselt nii hästi ja loovalt, kui nad suudavad,» tutvustas Veldre mängu.

«Esialgsed tulemused on Warwick'i Ülikooli andmetel positiivsed. Laste emotsionaalne intelligentsus areneb tänu ohvri lohutamisele. Nad saavad paremini aru, milleni kiuslik käitumine internetis võib tegelikult viia,» märkis ta ja lisas, et ka Eestis võiks sarnase mängu lasteaedade ja algklasside lastele kättesaadavaks teha.

Carnegie Mellon Ülikooli loodud inglisekeelses mängus Carnegie Cadets saavad lapsed õppida, kuidas internetis turvaliselt liigelda: carnegiecyberacademy.com.

Kui Euroopas puutub uuringute andmetel küberkiusamisega kokku pea iga kümnes 6-8-aastane laps, siis Eestis esineb küberkiusamist kordades rohkem ning üha sagedamini just nooremas eagrupis.

Anto Veldre sõnul nõuab küberkiusamise vähendamine senisest tihedamat koostööd kodu ja kooli vahel.

«Täna oleme olukorras, kus enamik 6-17-aastastest lastest kasutab Eestis internetti. Paraku ei oska lapsed end ohtude eest kaitsta ega mõista, et internetis öeldu ja tehtu teeb samamoodi haiget nagu sõnad ja teod päriselus,» rääkis Veldre.

«Oluline on mõista, et internet on loomulik osa tänapäeva lapse elust. See annab talle võimaluse õppida ja sõpradega suhelda, internetis käitumist tuleb lapsele õpetada,» lisas ta.

Paljud küberkiusamise juhtumid saavad võimalikuks halvasti hoitud salasõnadest. Veldre sõnul on üsna tavaline, et sõbrannad avaldavad teineteisele oma paroolid, mis hiljem kurja kasutust leiavad.

«Esimene õppetund puudutabki salasõnu ja see tuleks läbida juba kodus. Salasõnu ei tohi avaldada mitte kellelegi, mistõttu pole ka lapsevanemal kohane neid oma võsukestelt välja nõuda. Lisaks peab salasõnu teatud aja vältel vahetama. Oluline on ka see, et eri keskkondade salasõnad ei korduks,» rääkis Veldre netikiusamise vältimise võimalustest.

Teine ja toetav suund küberkiusamise vähendamiseks on heade internetitavade järjepidev käsitlemine kodus, lasteaias ning koolis. Lapsevanemad ja huvilised saavad rohkem infot veebilehelt netiohud.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles