EK: heitkogused vähenevad Euroopas vastavalt Kyoto protokollile

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sundi väin.
Sundi väin. Foto: SCANPIX

Euroopa Komisjoni hinnangul suudab Euroopa Liit, sealhulgas ka Eesti, täita Kyoto protokolliga võetud kohustused vähendada kasvuhoonegaaside heitkoguseid.

Komisjoni keskkonnavoliniku Stavros Dimase sõnul kinnitavad iga-aastase heitkoguste arenguaruandel põhinevad prognoosid, et 15 esimest liikmesriiki püsivad Kyoto 2008.–2012. aasta eesmärkide saavutamisel graafikus, vahendas komisjoni Eesti esinduse pressiteade.

«Käesoleva aasta alguses kehtestasime ELi kliima- ja energiapaketi vastuvõtmisega meetmed heitkoguste veelgi jõulisemaks vähendamiseks. Eesmärk on vähendada heitkoguseid 2020. aastaks 1990. aasta tasemega võrreldes 20 protsenti,» selgitas Dimas täiendavate meetmete tagamaid ja kinnitas, et niivõrd ambitsioonikaid abinõusid pole kasutatud veel üheski teises maailma piirkonnas.

Keskkonnavoliniku hinnangul ei piisa heitkoguste 20-protsendilisest vähenemisest Euroopas siiski kliimamuutuste protsessi tagasipööramiseks.

«Selleks on vajalik, et meie partnerid tööstus- ja areneva majandusega riikides täidaksid samuti kohustusi. Seetõttu on EL lubanud omalt poolt vähendada heitkoguseid kuni 30 protsenti, kuid seda tingimusel, et ülejäänud suured heitetekitajad annavad detsembris oma panuse Kopenhaagenis õiglase kliimaleppe sõlmimisse,» täpsustas ta.

Viimaste prognooside kohaselt saavutavad 15 ELi riiki Kyoto protokolliga eesmärgiks seatud 8-protsendilise vähendamise. Uued liikmesriigid vähendavad 2012. aastaks heitkoguseid eeldatavasti 6 protsenti või 8 protsenti allapoole 1990. aasta taset. Tänaseks on heitkoguste vähendamise eesmärgid püstitatud kõikides liikmesriikides, välja arvatud Küpros ja Malta. Ka Eesti on võtnud endale kohustuse vähendada heitkoguseid 8 protsenti ning on selle eesmärgi tänaseks täitnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles