«Olukorrast riigis»: Euroopa Liit ei ole demokraatlik

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Raivo Tiikmaa.

Ajakirjanikud Anvar Samost ja Kalle Muuli leiavad, et Euroopa Liidu (EL) presidendi valimise protseduur on läbipaistmatu ja ebademokraatlik nagu EL tervikuna.

«Minu jaoks on see, kuidas valitake ELi presidenti, sügavalt arusaamatu,» ütles Anvar Samost täna Raadio 2 saates «Olukorrast riigis». Kui palju aega, raha ja inimtööjõudu kulutatakse, et kujundada ELile usaldatavat mainet, ja siis tuleb mingi kõigile nähtav protseduur, mis lammutab kogu selle usaldatavuse hetkega.»

«Küsimus polegi niivõrd, kes on see inimene, kes presidendiks saab, vaid kuidas ta valitakse,» jätkas Samost. »kui valitakse inimest, kellele Barack Obama saaks öösel helistada, et kuule, räägime, siis tuleks seda teha teistmoodi.»

Kalle Muuli märkis seepeale, et Euroopa Liit polegi klassikalises mõttes demokraatlik. «ELi juhivad ametnikud, demokraatlikel organitel on ainult esindusfunktsioon. Ametnikud juhivad ELi nii, nagu neile mugav on, neile on ka presidenti valida niimoodi mugav.»

«Ma ei taha halvustada, aga selline asjaajamise viis ei ole ELi huvides. Meie kui ELi kodanikud peaksime tahtma, et asjad käiksid teistmoodi.» lõpetas Samost.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles