Politsei tõi Marbella põgenikud Eestisse

Rasmus Kagge
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Käsipidi teineteise külge aheldatult sammusid eile hilisõhtul Kopenhaageni-Tallinna lennukist välja kaks Eesti allilma väidetavat autoriteeti - Jaak Tuuksam ja Margus Unt, kelle muretule põgenikuelule Hispaania eestlaste koloonias Marbellas tegi sel kevadel lõpu keskkriminaalpolitsei.

Eile kell 22.03, kui Tuuksam ja Unt politsei eriüksuse komando K töötajate saatel lennujaama ootesaali sisenesid, purunes aastaid Eesti kurjategijate seas ringelnud müüt, et Vahemere kaldal paiknev Marbella kuurortlinn on turvaline peidupaik, kuhu kodumaa politsei käerauad ei ulatu.

«See on alles algus, vahistamisoperatsioonid Marbellas jätkuvad, käeraudus Eesti kurjategijaid hakkab sealt peagi üha tihedamini kodumaale lendama,» lausus keskkriminaalpolitsei (KKP) ülemkomissar Ahti Truupõld. Tema veendumus rajaneb tänaseni väga edukalt toiminud KKP ja Hispaania politseijõudude koostööl, millele puhuti otsekontaktide loomise näol uus hingamine sisse veebruaris.

Tuuksam - parim saak

Pärast seda on Hispaania politsei KKP abipalvete põhjal üllatanud Marbellas asuvaid eestlasi mitme operatsiooniga, mis on viiele Eesti politsei poolt ammu tagaotsitud mehele lõppenud vahistamisega. Eilseks oli neist Eestile välja antud kolm, kaks ülejäänut ootavad Hispaanias oma järge.

Kõige enam rahuldust tunneb KKP aga Jaak Tuuksami (36) tabamise üle. Politseinikud nimetavad teda Eesti allilma üheks mõjukaks juhtfiguuriks, kes on autoriteet nii rahvuskaaslastele kui siin tegutsevatele muulastest kurjategijatele.

Eelmise kümnendi hakul nn Linnuvabriku grupeeringust tuule tiibadesse saanud Tuuksami tegevusvaldkonnad algavad väidetavalt metsavaraste maksustamisest ja lõpevad narkoäriga.

Nõukogude ajal riigivara riisumise, kelmuse ja salajase varguse eest aastaid vangis istunud ning pärast taasiseseisvumist kuritahtliku huligaansuse eest 500 krooni trahvi saanud Tuuksam on KKP andmetel seejärel ise eemaldunud otsestest kuritegudest, rahastades ja juhtides aga nende korraldamist.

Siiski tegi Tuuksam 1999. aasta suvel saatusliku vea, mis oli ka põhjuseks tema põgenemisele Marbella päikese alla aasta hiljem ning mille eest ootab teda nüüd Eestis süüdistus ja kohtupink. Nimelt tuvastas KKP, et Tuuksamil oli 1999. juulis ebaseaduslik püstol Makarov, mille ta andis edasi kahele tänaseks jõhkrate kuritegude eest trellide taha mõistetud eestlasele. Miks Tuuksam neile püstoli andis, pole ülemkomissar Truupõld uurimise huvides nõus veel kommenteerima.

Hakkasid end peitma

Sellesama pealtnäha tühise, ent maksimaalselt seitset vangistusaastat tõotava kuriteo eest põgenes koos Tuuksamiga Hispaaniasse tema lähim sõber ning parem käsi Rünno Kristjuhan. Tema oli ka esimene eestlane, kelle Hispaania võimud kevadel tabasid ja Eestile välja andsid. Kristjuhan naasis eriüksuse komando K töötajate saatel kodumaale juba 21. juunil.

«Kristjuhani vahistamine oli teistele eestlastele suur löök, nad hakkasid end peitma, siiski suutsid me kolleegid Hispaanias meie info põhjal vahistada nii Tuuksami kui ka Undi,» lisas Truupõld.

Margus Unti (25), keda politseinikud peavad Eesti allilmas tõusvaks täheks, on KKP taga otsinud juba 1998. aasta algusest. Ehkki tema mõjukus pole võrreldav Tuuksami omaga, on Unt suutnud endale nime teha mitmete kuritegudega, mille lühiülevaateks kulutas KKP uurija viis lehekülge.

Neist kaalukaim puudutab 1997. detsembris Ida-Virumaal toimunud väljapressimist, kus Unt käis koos kaaslastega ühelt metsaärimehelt välja pressimas 100 000 krooni. Poolte vahel tekkinud tüli lõppes aga ühele Undi kaaslasele surmaga, sest ohver avas raha nõudjate pihta tule.

Koos Undiga osales süüdistuse järgi selles kuriteos 1998. aastal Norras pangaröövi toime pannud Ainar Kupp, kes hiljem Oslo vanglast põgenes. Kupp on tänaseni kadunud ning väidetavalt on temagi mõnda aega end peitnud Marbellas, põgenikekoloonias, mille KKP loodab likvideerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles