Vello Järvesalu lahkus töölt 619 319 krooniga

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ettevõtte vara omastamises kahtlustatav Vello Järvesalu valiti uuesti Pärnu linnavolikogusse, kus ta üht võimuliidupartnerit Reformierakonda esindab.
Ettevõtte vara omastamises kahtlustatav Vello Järvesalu valiti uuesti Pärnu linnavolikogusse, kus ta üht võimuliidupartnerit Reformierakonda esindab. Foto: Urmas Luik

Taastusravikeskuse Estonia endine juhataja, ettevõtte vara omastamises kahtlustatav Vello Järvesalu lahkus ametist 619 319 krooniga, mille Pärnu linnale kuuluv äriühing talle lõpparvena välja maksis.


5. novembril töölt lahkunud Järvesalule maksti 4181 krooni novembri alguse tööpäevade eest, 460 000 krooni juhatuse liikme lepingust tulenevat kümne kuu tasu ja 319 765 krooni kasutamata jäänud 203 puhkusepäeva eest. Kokku arvestati talle lõpparveks 783 947 krooni, millest pärast tulumaksu mahaarvestamist kuulus väljamaksmisele 619 319 krooni.



Reformierakond ei unusta omasid


Oktoobri alguses otsustas poliitikutest koosnev Estonia nõukogu Järvesalu ametist tagasi kutsuda, sest prokuratuur süüdistab teda peaaegu 52 000 krooni ulatuses ettevõtte vara omastamises ja Estonia termide ehitust juhtinud Oma Ehitaja projektijuhi Raivo Fridolini veenmises, et see enam kui 780 000 krooni eest nende ühise naistuttava maja renoveeriks. Äsja oli prokuratuur saatnud Järvesalu materjalid kohtusse ja nõukogu liikmetele said süüdistuse üksikasjad teatavaks.



Ettepaneku Reformierakonda kuuluv Järvesalu tagasi kutsuda tegi Estonia nõukogu liige, Reformierakonna kohalik liider ja Pärnu abilinnapea Jane Mets. Estonia nõukogu otsusele eelnes Reformierakonna Pärnu piirkonna juhatuse otsus, et kriminaalsüüdistuse saanud Järvesalu tuleks ametist tagasi kutsuda.



Selleks, et Järvesalul ei tekiks õigeksmõistmise korral õigust tööle ennistamist nõuda, sõnastati vabastamise põhjus tagasikutsumise, mitte ametist vabastamisena. Juhatuse liikme lepingust tulenevate tasude väljamaksmise kohta polnud nõukogu otsuses sõnagi.



Pärast nõukogu otsust ütles Estonia nõukogu esimees Ahti Kõo Pärnu Postimehele, et mingeid hüvitusi Järvesalu vabastamise eest ei saa. Paraku pidi endine Pärnu linnavolikogu reformierakondlasest esimees oma sõnu sööma, sest asi otsustati tema selja taga.



Otsuse Järvesalule juhatuse liikme lepingust tulenevad tasud välja maksta tegi Estonia uus juhataja Maarika Koch pärast konsulteerimist osa nõukogu liikmete ja juristidega. Küsimusele, milliste nõukogu liikmetega ta konsulteeris, ei soovinud Koch eile vastata.



Otsuses puudus vabastamise põhjus


Kõo rääkis, et tema sai Järvesalu lõpparvest teada siis, kui linna peal hakkasid levima kuuldused Järvesalu hiigelsuurest lahkumiskompensatsioonist. Uus juhataja oli parasjagu Soomes ja pearaamatupidaja keeldus juhataja nõusolekuta andmeid avalikustamast. Lõpuks saatis juhataja talle elektronkirja koos numbritega.



Vaidlus selle kohta, kas maksta Järvesalule kümne kuu tasu, on nii poliitiline kui juriidiline. Reformierakondlased ei unustanud oma võitluskaaslast ja jätsid töölt vabastamist formuleerides nimme sõnastamata, mida töölepingujärgse tasuga teha. Kuigi Järvesalu vabastamise põhjuseks oli kriminaalsüüdistus, sai ta hüvitist nagu omal soovil või poolte kokkuleppel lahkunu.



Kasutamata jäänud 203 puhkusepäeva üllatasid kõiki. Lihtne arvutus näitab, et alates 2000. aasta 8. detsembrist Estoniat juhatanud Järvesalu puhkas igal aastal keskmiselt 16 päeva, kuigi tema puhkuse pikkuseks oli 35 päeva.



Koch meenutas, et Järvesalu lepingule ei laiene töölepinguseaduse sätted, vaid tegemist on juhatuse liikme lepinguga.



Kõo ütles eile, et kavatseb Järvesalu lõpparve neljapäeval kokku kutsutaval Estonia nõukogu koosolekul tõstatada, sest juhataja pidanuks enne sellise otsuse tegemist asjast nõukogu informeerima.



Küsimusele, milline on Estonia finantsmajanduslik ses, vastas Koch: “Ei saa kurta. Arvan ja loodan, et jõuame plussi.”



Viimastel aastatel pole Pärnu linn omanikuna Estoniast dividende võtnud, jättes kasumi ettevõtte arendamiseks.



Reformierakonna Pärnu üks juhtpoliitikuid ning eelmisel sajandil ka linnapea ametis olnud Vello Järvesalu sai 18. oktoobri kohalikel valimistel 123 häält ning pääses linnavolikogu uude koosseisu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles