Rahapuudus seab mäesuusataja Oprja OMi ettevalmistuse ohtu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Deyvid Oprja
Deyvid Oprja Foto: Raigo Pajula

Paar kuud tagasi kukkus mäesuusataja Deyvid Oprja Norra treeningulaagris nii rängalt, et murdis kolmest kohast sõrmeluu ja pidi operatsioonilauale minema. Ent see polnud tema jaoks veel tänavuse hooaja suurim raskus.



Veel eile polnud kindel, kuidas ja kas üldse Oprja oma hooaega jätkata saab. Ja mitte sellepärast, et sõrmevigastus tal seda teha ei laseks. Nimelt lubab Oprja rahaline seis võõrsil harjutada kuni novembrikuuni. Edasine sõltub juba sponsorite vastustest.

«Ei teagi, mida eitava vastuse korral tegema pean. Pangast laenu võtma? Isegi seda ei saa, sest ma ei tööta,» nentis Oprja, kes uskus, et tuleb olukorrast siiski välja. «Pean vanemate ja sõprade abi kasutama. Midagi pole teha. Suusaliit toetab rohkem moraalselt kui praktiliselt.»

Käsi kipsis


Kui rahamure välja arvata, on Oprja ettevalmistus loodetult kulgenud. Isegi sõrmevigastus ei anna enam treeningul tunda. Ent kahetsusväärne oli õnnetus siiski. Juba sellepärast, et Oprjal läks kaotsi vähemalt nädal magusast ettevalmistusajast.

Ta ise võttis juhtunu kokku stoilise rahuga: «Ilus mats see polnud, aga olen ka hullemini kukkunud.»

Viis, kuidas Torino olümpial katkestanud eestlane lõpuks operatsioonile jõudis, on aga omaette ooperist.

«Läksin kohe pärast kukkumist Norra arstide juurde, kes ütlesid, et sõrmele tuleb kindlasti operatsioon teha. Sõitsin Eestisse, kus Ida-Tallinna keskhaigla arstid otsustasid käe kipsi panna ja ütlesid rahumeeli, et küll see luumurd ära paraneb,» meenutas Oprja ja lisas mõru muigega: «Päris tore suhtumine, eks ole!»

Kuna ta kahtles arstide otsuses, läks Oprja eraarsti juurde, kes kinnitas Norra doktori sõnu. «Paar päeva hiljem pandi Magdaleena haiglas sõrmeluu igasuguste kruvide ja plaatidega kinni. Jumal tänatud, et niigi läks,» sõnas mitmekordne Eesti meister.

Mõlemad on täitnud B-normi


Seda, kas Oprja on ka Vancouveri olümpiale sõitja, ei julgenud ta ise veel öelda. Eesti Suusaliidu peasekretäri Jüri Järve sõnul on Oprja siiski üsna kindel kandidaat Vancouveri olümpiakoondisesse.

Samamoodi nagu ka Tiiu Nurmberg, kes sai Torino olümpial suurslaalomis 34. koha. «Hetkel on mõlemad mäesuusatajad täitnud B-normi. Ja praeguse seisuga sellest piisab,» selgitas Järv.

Põhjus, miks keegi ei julge veel sajaprotsendilise kindlusega öelda, kas Eesti saab Vancouveris mäesuusatajad välja panna või mitte, peitub Rahvusvahelise Suusaliidu (FIS) reglemendis.

Nimelt seisab seal klausel, et olümpiale pääsuks peab sportlane kindlasti osalema ka 2009. aasta Val d’Isere’i MMil.

Kuna nii Nurmberg kui ka Oprja olid MMi ajal vigastatud, ei saanud nad seal kaasa teha. «Saatsime FISi arstitõendid ja vastavalt reglemendile ei tohiks see punkt neile nüüd kehtida,» sõnas Järv. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles